Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), hapishanelerdeki Ağustos ayı hak ihlallerini açıkladı.

12 Eylül 1980 darbesinin 34. yıl dönümü olduğunu hatırlatan platform açıklamada, "Dün 12 Eylül zindanları Metris, Diyarbakır 5 No'lu, Mamak birer toplu işkence merkezleri iken bugün onların yerini 'beş yıldızlı otel' dedikleri ve memleketi bir ağ gibi ören F Tipi tecrit işkence merkezleri almıştır. Dün idam edilirken devrimciler, bugün tedavisi engellenen hasta tutsakların tabutları çıkıyor birer birer zindanlardan" dedi.

4 HASTA TUTUKLU YAŞAMINI YİTİRDİ

ÖTSP'nin tutukluların mektupları ve basındaki haberlerden derlediği rapora göre, son bir ayda hapishanelerde 4 kişi yaşamını yitirdi.

PKK'li tutuklu Yaşar Dere, 1 Eylül günü Şakran Hapishanesi'nde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

Hasta tutuklu Hasan Değirmenci, Adana E Tipi Hapishanesi'nden hastaneye götürüldüğü sırada yaşamını yitirdi.

Rize Kalkandere L Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutuklu Bora Sarı'nın koğuşta kendini asarak intihar ettiği iddia edildi. Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde öldürülen Nihat Yılmaz'ın, öldürülmeden önce ailesine gönderdiği fakslarda yaşadığı şiddeti anlattığı ortaya çıktı.

TEDAVİ HAKKINA ENGELLEME

Hasta tutukluların tedavi hakkına yönelik engellemelerin devam ettiği belirtilen raporda, hemen her hapishanedeki keyfi uygulamalara dikkat çekildi.

Tekirdağ 2 No'lu T tipi Hapishanesi'nde 8 PKK'li tutuklunun 10 Eylül'de keyfi uygulamalara karşı açlık grevine başladığı belirtildi.

Raporda, tutuklulara yönelik çeşitli gerekçelerle uygulanan fiziki şiddet de aktarıldı. Raporda, Nihat Konak'ın disiplin cezaları nedeniyle infazının yakıldığı da hatırlatılırken, pek çok tutukluya keyfi olarak disiplin cezaları verildiği belirtildi. (ANF)