Diyadin'de özel hareket timleri tarafından infaz edilen 15 yaşındaki Muhammed Aydemir ve 16 yaşındaki Orhan Aslan'ın cenazeleri Erzurum'da yapılan otopsiden sonra Ağrı'nın Diyadin ilçesine getirilerek, yüzlerce kişi tarafından toprağa verildi.

'BU SAVAŞ ERDOĞAN'IN BAŞKAN OLMA SAVAŞI'

Cenaze töreninde konuşan HDP Ağrı Milletvekili Mehmet Emin İlhan, AKP iktidarının halk arasında korku yaratmaya çalıştığını kaydederek, halkın bu baskılara karşı en demokratik hakkını kullanması gerektiğini söyledi. İlhan, "Seçimden sonra AKP halk üzerinde zulüm yapmaya başladı. Biz bu iktidara savaş yaptırmayacağız. Bu zulmü halkımızın üzerinde kaldırmak için barış çadırını kuruyoruz. Biz dağda canlı kalkan eylemlerini yaptığımızda devlet gelip şehirde katliam yapıyor. Şehirde canlı kalkan olduğumuzda dağda katliam yapıyor. Bu savaş Erdoğan'ın başkan olma savaşıdır. Halkımızdan istediğimiz bu zulümlerden korkmaması ve her şekilde baskılara karşı büyük bir demokratik mücadele vermeliyiz. Sizden ricamız onların zulümlerine karşı sokaklardan alanlardan çıkmayalım" dedi.

'FAİLLERİN KİM OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLİYORUZ'

Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık ise, Ağrı halkının değerlerine sahip çıktığını belirterek, "İki hafta içinde Ağrı da 4 faili meçhul olarak kardeşimizi kaybettik. Ama faillerin kim olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu çocukların katili devlettir. Bu gün Diyadin'de katledilen çocuklar öğrenciydi. Kendi hallerinde insanlardı. Çocukların müdürleri de açıklama yapmış. Çocuklardan biri kendilerinin öğrencileridir. Eve ekmek götürmek için çalışan insanlardı. Bunlar öldürülürken eli kanlı insanlar buna kılıf bulmaya çalışıyorlar. Çocuklarımızı siz katlettiniz" diye konuştu.

'SAYIN ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜN'

Çocukların katillerini iyi bildiklerini vurgulayan Sakık, vicdan sahibi olan kesimlerin Ağrı'ya gelip araştırma yapması gerektiğini ve infaz edilen iki çocuğun da masum olduğunu herkesin bildiğini kaydetti. Sakık, "Burada ruh halleri paramparça olanlar, burada çocukları paramparça ediyorlar. Savaşlar kirlidir. Kimliğiniz Kürt ise savaş sizin için daha kirlidir. Bu katliamlar 90'lı yılların ruhu değil mi? Biz bir daha bu topraklarda bir daha savaş yaptırmayacağız. Kim olursa olsun ölümlerin arasına fark koymuyoruz. Savaşa karşı birlik oluşturmalıyız. Yol yakınken müzakerelere dönün. Sayın Öcalan ile görüşün. Orada gelecek açıklamalar bu sürece panzehir olacaktır" ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra cenaze törenine katılanlar ilçedeki köy garajında kurulan taziye çadırını ziyaret etti. (DİHA)