Sel ve heyelan felaketi yaşanan Hopa'da incelemelerde bulunan Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Mukaddes Kubilay, bölgedeki son duruma ilişkin izlenimlerini ve yapılan yardım çalışmalarını aktardı.

Hopa'da oldukça vahim bir durum olduğunu belirten Kubilay, "Üçüncü günde biz orada iken bile yağan şiddetli yağmur nedeniyle hızla biriken sulardan sel oluştu. Büyük bir afet bu" dedi.

Yoğun yağış sonrası yaşanan selin önceden önlem alınmadığı için yaşandığını vurgulayan Kubilay, "Derelerin ıslahı ile ilgili ciddi sıkıntılar var. Örneğin büyük bir köprü yapılmış ancak çok dar bir menfez bırakılmış. Gelen sel nedeniyle de su taşmış ve çevredeki tüm evleri basmış. Bu tür çalışmalar yapılırken mevcut olan selin akışını sağlayabilecek kanallar açılmalıydı" dedi.

9 kişinin yaşamını yitirdiği, iki kişinin ise hala kayıp olduğunu hatırlatan Kubilay, "Gittiğimiz her yer oldukça kötüydü. Dağdan gelen ağaçlar bile önüne gelen her şeyi süpürmüş, önüne alıp götürmüştü. Bir hafta boyunca sağanak yağışın süreceği söyleniyor. Dere boyunca sular altında kalmış evler var. Bu bölgenin boşaltılması gerek. Halen boşaltılmış. Mahallelerde su baskını birinci katların tavanlarına kadar varmış" şeklinde konuştu.

Hopa'da yaşanan acının herkesin acısı olduğunu kaydeden Kubilay, "Bu afetin önüne geçebilmek için gerçekten koordineli bir çalışma gerek. Bugün burada, yarın başka bir yerde olabilir. HES'lerin ve barajların yapılmasına ilişkin projeler bu tür afetleri tetikliyor" dedi.

KRİZ MASASI VAR, FAALİYET YOK

HDP milletvekilleri Beyza Üstün ve Garo Paylan ile Iğdır, Ağrı ve Digor belediye başkanları olarak bir heyet oluşturduklarını belirten Kubilay, Kaymakam ve Vali ile görüştüklerini ifade etti. Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Kubilay, "Bir Kriz Masası var deniliyor. Ama ciddi anlamda bir faaliyet yok. Hasar ve ihtiyaç tespiti için bir çalışma var. Yeni doğacak afetlerin önüne geçebilmek için herhangi bir çalışma yok" diye konuştu.

YARDIM VE İŞ MAKİNELERİ HOPA'YA ULAŞTI

Kubilay yaptıkları çalışmalar hakkında ise şu bilgileri verdi: "Hem sel ve heyelan bölgesine gittik, derenin taştığı bölgeye gittik. Hem de yakınlarını yitiren ailelerin yanına gittik. İncelemeler esnasında ihtiyaçların listesinin çıkarılmasını istedik. Ciddi anlamda su ve gıda ihtiyacı vardı. Belediyelerimiz bunun için hızla harekete geçti ve yardımlar yola çıktı. Bunun dışında iş makineleri getirildi, bir kısmı da henüz yolda. Ağrı, Van ve Iğdır'dan TIR'larla su ve yardım malzemesi getirildi. Yine Ağrı'dan itfaiye ve vidanjörler, Diyarbakır ve Van'dan iş makineleri yola çıktı, bazıları ulaştı."

HOPALILAR: 'YALNIZ OLMADIĞIMIZI GÖRDÜK'

Hopa halkının zor durumda ve büyük bir bekleyiş içerisinde olduğunu belirten Kubilay, "Hopa halkımız heyetimizi oldukça olumlu karşıladı. Biz dayanışma için gittik, bir nebze de olsa acılarını hafifletmek istedik. İhtiyaçların giderilmesinin dışında en azından bir moral oldu. Acısı olan aileler, 'maddi-manevi ne gerekiyorsa yapmaya hazırız' dememize rağmen, maddi bir beklentiden öte ziyaretimize manevi olarak çok değer biçtiklerini söyledi, 'Yalnız olmadığımızı gördük' dediler" şeklinde konuştu.

Kaynak: ETHA