Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Cumhuriyet gazetesinin eski yazar ve yöneticilerinden Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Emre İper, Hakan Kara ve Bülent Utku’nun yeniden cezaevine girmesini kınadı.

AGİT’in Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir, hükümeti ‘gazeteciliği bir suç, gazetecileri de terörist gibi’ görmekten vazgeçmeye çağırdı.

Desir, Bloomberg News için verdiği demeçte, “Medya çalışanlarını bağımsız veya eleştirel görüşlere sahip oldukları için hedef alan soruşturmalar basın özgürlüğünün zayıflamasına ve ülkedeki ifade özgürlüğünün vahim biçimde kısıtlanmasına yol açıyor. Türk yetkilileri bir kez daha gazeteciliği bir suç ve gazetecileri de terörist gibi görmekten vazgeçmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nden yapılan açıklamada ise ‘önde gelen isimlerin bir kez daha cezaevine gönderilmesinin şaşkınlık yarattığı’ belirtilerek “Bu, hukukun üstünlüğünün çöküşünün altını çizen, acımasız bir siyasi intikamın zirve noktası. Bu cezalandırma kimsenin işine yaramaz ve Türkiye’ye utanç getirir” dedi.

Cumhuriyet’in eski yazar ve yöneticilerinden Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Emre İper, Hakan Kara ve Bülent Utku, İstinaf Mahkemesi’nin haklarında verilen hapis cezalarını onamasının ardından dün yeniden cezaevine girmişti.