Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan, sağlık sorunlarının kötüye gitmesi üzerine son bir ayda en az yedi kez hastaneye kaldırıldı. Elleri kelepçeli bir şekilde asker ablukasında hastaneye kaldırılan Özkan, tekrar cezaevinde götürüldü. Son olarak sağlık raporu için ring aracıyla Elazığ’daki bir hastaneye sevk edilen Özkan, yetkili hastanenin Diyarbakır olduğu gerekçesiyle tekrar cezaevine gönderildi. Özkan, Elazığ’a götürülerek tekrar cezaevinde geri getirildiği bir gün boyunca aç bırakıldı.

SAĞLIK SORUNLARI DEĞERLENDİRİLMEDİ

Hayati tehlikesi bulunan Özkan’ın aile ve avukatlarının başvuruları üzerine sağlık raporu için 23 Haziran’da Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Özkan’ın, ağır sağlık sorunlarına rağmen sadece ruh sağlığının değerlendirildiği öğrenildi. 

Daha önce verilen yüzde 87 engel ve “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen Özkan’ın kalp sorunları yerine ruh sağlığını değerlendiren hastanenin Sağlık Kurulu, psikiyatrist tedavi önererek, “Cezaevinde kalabilir” raporu verdi.  

İSTANBUL ATK’YE GÖTÜRÜLECEK
Sağlık Kurulu, 5 kez kalp krizi geçiren ve 4 kez de anjiyo olan Özkan’ın kalp sağlığını değerlendirilmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) Üçüncü İhtisas Kurumu’na sevk edilmesine karar verdi. Pazartesi günü İstanbul’a götürülmesi beklenen Özkan’ın, ATK’ye yapılacak kalp sağlığı değerlendirmesinin ardından tekrar Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne geri getirileceği öğrenildi. 

25 YILDIR CEZAEVİNDE

Mersin’de “örgüt üyesi olma” suçlaması ile 1996 yılında gözaltına alınan Özkan, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın ölümünden sorumlu tutularak müebbet cezasına çarptırıldı. 25 yıldır cezaevinde tutulan Özkan, tutuklu bulunduğu günden bu yana 5 kez kalp krizi geçirdi, 4 defa da anjiyo oldu. Özkan’ın kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme eksikliği ve hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor.

21 KURUMDAN ÇAĞRI 

21 sivil toplum örgütü, ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın cezaevinde tutulmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Adalet Bakanlığına, TBMM İnsan Hakları Komisyonuna ve ilgili kurumlara sorumlu davranma çağrısı yapıldı.

Aralarında baro, tabip odaları ve tutuklu yakınları derneklerinin bulunduğu 21 sivil toplum örgütü, Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın durumuna ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada Özkan’ın 83 yaşında olduğu, tutuklu kaldığı 26 yıl içinde beş kez kalp krizi geçirdiği, alzheimer, anevrizma, tansiyon, guatr gibi kronik hastalıklarının yanında böbrek ve bağırsaklarında ciddi rahatsızlıklar yaşadığı hatırlatıldı. Açıklamada, Özkan’ın duyma ve görme duyusunu da büyük oranda yitirdiği ve kişisel hiçbir ihtiyacını tek başına gideremediği belirtildi.

Özkan’ın sağlık durumunun 17 Mayıs tarihinden sonra giderek endişe verici bir hal aldığı ve defalarca hastaneye kaldırıldığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Hapishaneden Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildiğinde elleri kelepçeli bir şekilde götürülmüş ve yürümekte dahi ciddi zorluk çektiği görüntüler kamuoyuna yansımıştır. Özkan hastaneye götürüldüğünde yatağa kelepçelenerek tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Özkan, bu uygulamaya karşı çıktığı için son bir aylık süre içerisinde birçok kez tedavi edilmeden cezaevine geri götürülmüştür. Son olarak Özkan, heyet raporu alınmak üzere Elazığ Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmiştir. Aynı sorunlar heyet raporu alınması sürecinde de yaşanmıştır.”

‘İŞKENCE YASAĞI İHLALİDİR’

Tutuklu ve hükümlerin sağlıklı yaşam haklarının korunmasının kural olduğu ve hastalıklarına yönelik gerekli tedavinin insan onuruna yakışır şekilde sağlanmamasının AİHS’in 3’üncü maddesinde garanti altına alınan kötü müdahale yasağının ihlali anlamına geldiği belirtilen açıklamada, Özkan’ın yaşına ve hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulması, ceza infaz kurumundan hastaneye getirilip götürülme koşulları ve yatağa kelepçeli bir şekilde tedavi edilmeye çalışılmasının işkence ve kötü muamele yasağının ihlali olduğu ifade edildi. Açıklamada, “M. Emin Özkan’ın teşhisi konulmuş ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen hastanede yatarak tedavi edilmeyip cezaevinde tutulması, sağlık durumu kritik noktaya gelince hastaneye sevk edilmesi, akabinde yeniden cezaevine götürülmesi sürecinin defaatle yaşanması, işkence ve kötü muamelenin sistematik bir hal aldığını göstermektedir” ifadesine yer verildi.

'SORUMLU DAVRANIN'

Açıklamada, insan hakları örgütleri ve barolar olarak 15 Haziran tarihinde TİHEK’e yasal sorumluluğunun gereği olarak ivedilikle ağır hasta mahpus Özkan’ın bulunduğu koşulları yerinde incelemek ve işkence/kötü muamele iddialarını araştırmak, raporlamak üzere Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na ziyarette bulunması için yazılı başvuru yapıldığı belirtildi. Açıklamada, “Ancak TİHEK tarafından, bugüne kadar başvurumuza ilişkin herhangi bir geri dönüş yapılmamıştır. Esasen Özkan’ın kamuoyuna yansıyan görüntüleri sonrasında kendiliğinden harekete geçmesi gereken TİHEK’e yasal sorumluluğunu bir kez de buradan hatırlatıyor ve talebimizi yeniliyoruz” denildi.

Özkan’ın sağlık durumunun geldiği kritik aşama nedeniyle, cezaevi koşullarında kalmaya devam etmesinin yaşam hakkının ihlali riskini taşıdığı vurgulanan açıklamada, Özkan’ın cezaevinde ölmemesi için başta Adalet Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu olmak üzere ilgili tüm kurumlar sorumlu davranmaya çağrıldı. 

İMZALAYAN KURUMLAR

Özkan’ın durumuna ilişkin açıklama yapan sivil toplum örgütleri şöyle: Adana Barosu, Batman Barosu, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Görülmüştür İnisiyatifi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Mardin Barosu, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi, Şırnak Barosu, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Van Barosu, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Yurttaşlık Derneği.

Kaynak: MA