Eski Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ı Yenipazar cezaevinde de korumaya devam eden polis Yesugay Aksakal, Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı’nın arkadaşı, yargısız infaz davalarından yargılanmış siyasi şubeden bir polis çıktı.

 

Susurluk davasından aldığı hapis cezası nedeniyle cezaevine giren eski bakan Mehmet Ağar’ın koruması da, ‘Çok özel bir isim. Görev icabı Ağar ile birlikte geceleri Yenipazar cezaevinde kalan, 4. Sınıf Emniyet Müdürü Yesugay Aksakal, Susurluk kazasında ölen ve ülkücüler tarafından gerçekleştirilen birçok cinayetle itham edildiği halde hiç tutuklanmayıp devlet tarafından kirli operasyonlarda kullanıldığı bilinen Abdullah Çatlı’nın da arkadaşı.

 

Susurluk kazası sonrası Turkcell, Abdullah Çatlı’nın telefon dökümlerini çıkarmış ve Çatlı’nın Siyasi Şube'de görevli dönemin komiseri Yesugay Aksakal ile 2 kez konuştuğu belirlenmişti. ‘Kumarhaneler kralı’ Öner Lütfü Topal cinayetiyle suçlanan özel timcilerden Oğuz Yorulmaz da, olay gecesi Bakırköy'de bir lokantada olduğunu belirtip, komiser Yesugay Aksakal ve lokanta sahibini tanık göstermişti.

 

Lokanta sahibi önce Yorulmaz'ı doğrulamış, daha sonra da "Bana baskıyla yalan söylettiler" diyerek ifade değiştirmiş ve Yorulmaz'ın cinayet sırasında lokantada olmadığını anlatmıştı. DYP eski milletvekili Sedat Bucak’ın korumaları Oğuz Yorulmaz, Ercan Ersoy ve Mustafa Altınok’un da, Abdullah Çatlı ile sık sık telefonla görüştükleri saptanmıştı.

 

ÇAPKIN TAYİNİNİ ÇIKARTTI

Hüseyin Çapkın’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevine başlamasının hemen ardından yapılan tayinlerde, ‘Susurluk olayı ve Topal cinayetinde adı geçen’ Emniyet Müdürü Yesugay Aksakal, 14 yıldır görev yaptığı İstanbul’dan, Yozgat’a atanmış ancak Yozgat’a gitmeyerek, Ağar’ın koruması olmuştu.

 

Aksakal, bir süre önce de Ankara Esenboğa Havalimanında silahını kontrol ederken, sağ baldırından kendisini vurmuştu.

 

Aksakal İstanbul’da çok sayıda operasyona da katılmış, 1996’da Alibeyköy'de Kurtuluş Dergisi dağıtımcıları Senem Adalı ve Muhammet Kaya, Göztepe'de Muharrem Karakuş ve Mustafa Bektaş’ın yargısız infazla öldürülmeleri nedeniyle yargılanıp beraat etmişti.

 

Mehmet Ağar döneminin yüzlerce yargısız infazla öldürme, gözaltında kaybetme, işkencede ölüme neden olma davasının sanığı hala görevlerine devam ediyor. İçlerinde sadece bunlardan bazıları hakkında bilgi veren Ayhan Çarkın tutuklandı. Bu da AK Parti hükümetinin Ayhan Çarkın’ı susturduğu şeklinde yorumlara yol açtı. Cezaevlerinde milletvekillerinden, muvazzaf generallere, eski Genel Kurmay Başkanlarına kadar birçok üst düzeyde insan varken Mehmet Ağar’ın tutuklanması üzerine gösterilen özel devlet ilgisinin de bu iddiayı güçlendirdi. (Kaynak: Gazeteport)