Berkcan Zengin / Demokrat Haber

10. Uluslararası "Dana Bayramı" Festivali Afrotürklerin katılımıyla 3 Haziran günü saat 16.00'da İzmir'deki yürüyüşle başladı.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş "Farklı kültürlerin ortak noktalarını vurgulayarak, birleştirici bir unsur olabilmek fikrinden hareketle düzenlediğimiz 10. Uluslararası Dana Bayramı etkinliğimize katılımınızdan mutluluk duyarız" diyerek festival açılışını gerçekleştirdi. Ardından Afrotürkler sahneye çıkarak kendilerine özgü yöresel danslarını sergiledi.

Bu yıl Konak'ta Afrotürk diye nitenlendirilen Afrika kökenli Türklerin katılımıyla 10.'su düzenlenen Dana Bayramı'na halkın ilgisi oldukça fazla oldu.



AFROTÜRKLER KİMDİR?

Afrotürk, Afrika asıllı Türkler ya da Siyâhî Türkler, genellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli dönemlerinde işçi olarak veya açık köle olarak getirilen ya da kendi istekleriyle Afrika'dan Anadolu'ya veya Kıbrıs'a gelerek yerleşenlerin çocukları ve torunlarına verilen ad. Sayıları yaklaşık 5.000 kişi civarında.

Osmanlı döneminde Nijer, Suudi Arabistan, Libya, Kenya ve Sudan'dan Afrika asıllılar, genellikle Zanzibar üzerinden Dalaman, Manavgat, Çukurova, Menderes ve Gedizovasına getirilmişti.

Bazı Afrika asıllılar ise 1923 Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sırasında Girit'ten gelmiş, Ege bölgesine, çoğunlukla da İzmir'e yerleşmişti.

Ayvalıklı Afrika kökenliler Girit'ten gelen atalarının Yunanca konuştuğunu, Türkçe'yi sonradan öğrendiklerini söylemekte.

Kimi kaynaklar 19. yüzyılda İzmir’in Sabırtaşı, Dolapkuyu, Tamaşalık, İkiçeşmelik ve Ballıkuyu gibi semtlerinde yoksul siyahi mahalleleri olduğundan söz eder.



DANA BAYRAMI NEDİR?

İzmir’de Afrikalılara özgü bahar bayramının, ‘Dana Bayramı’ adıyla 1880'lerden 1920'lerin sonuna kadar kutlandığı söyleniyor. Üç hafta süren kutlamalarda godyaların (Afrikalı topluluğun ileri gelenleri) topladığı parayla dana alınır ve Mayıs ayının ilk cumartesi günü kurban edilirdi. Günümüzde bu kutlama sadece iki gün sürmekte ve artık kurban kesilmemekte.



NELER VAR?


Festival kapsamında 4 Haziran Cumartesi günü saat 15.00-16.00 arası Selahattin Ayçiçek Kültür Merkezi Avni Anıl sahnesinde "19. Yüzyıl, Orta Doğu ve Anadolu'da İslam Köleciliği" ve 16.30-17.30 arası "Türkiye'de Afro-Türkler'in Yaşayış Biçimleri" adlı paneller düzenlenecek.

5 Haziran Pazar günü ise saat 11.00-17.00 arası Torbalı Ayrancılar Efeoğlu Piknik Alanı'nda yapılacak piknik ardından festival sona erecek.