Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıklamasının ardından dünya basını Türkiye analizlerine devam ediyor. Fransız haber ajansı AFP'de yer verilen bir analizde, mayıs ayında yapılacak seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Analizde, muhalefetin ortak aday olarak belirlediği Kılıçdaroğlu'na HDP'nin destek vermesi durumunda Erdoğan'ın ilk turda yenilgiye uğrayabileceği belirtildi.

'ERDOĞAN'IN GİRDİĞİ EN BELİRSİZ SEÇİM'

Gazeteci Cyrielle Cabot'un kaleme aldığı analizde, üçüncü kez aday olan Erdoğan'ın karşısında Millet İttifakı'nın ortak adayı olarak duyurulan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun uzmanlar tarafından 'Erdoğan'ın zıt kutbu' şeklinde değerlendirildiğine değinildi. Analizde, 'Erdoğan'ın girdiği en belirsiz seçim' diye nitelenen 14 Mayıs seçimlerinin başa baş geçeceğine de vurgu yapıldı.

KILIÇDAROĞLU'NUN PROFİLİ AVANTAJA DÖNÜŞEBİLİR

AFP'de yer alan analizde, adaylık tartışması süresince öne çıkan isimler arasında Kılıçdaroğlu'nun adının ilk sırada anılmamasına da değinildi. Fransa'nın Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Müdür Yardımcısı ve Türkiye uzmanı Didier Billion, "Bazıları tarafından karizma eksikliği olarak görülen bu durum, kampanya sırasında bir avantaja dönüşebilir" dedi. Billion, "Kılıçdaroğlu, otoriter ve kavgacı olarak görülen Recep Tayyip Erdoğan'dan çok farklı bir imaja sahip. Halk bu tür bir normallik istiyor" diye ekledi.

'ERDOĞAN'IN HÂLÂ SAĞLAM BİR TABANI VAR'

Cyrielle Cabot'un kaleme aldığı analizde "Erdoğan'ın her zamankinde daha zayıf göründüğü" yorumu yapılırken, hâlâ sağlam bir seçmen tabanına sahip olduğunun da altı çizildi. Ayrıca, Erdoğan'ın kontrolü altındaki basın aracılığıyla muhalefeti itibarsızlaştırarak, muhalefet içindeki ayrışmaları derinleştirmeye çalışacağı tespitine de yer verildi.

MUHALEFET 'ORTAK PROGRAM' KONUSUNDA SEÇİM SONRASINA İŞARET EDİYOR

Erdoğan ülkedeki ekonomik kriz ve Maraş depremleri sebebiyle kırılgan bir durumdayken muhalefetin ortak bir program oluşturmakta zorlandığına değinen Didier Billion, "Ortak paydaları Erdoğan'ı devirmek, başkanlık rejimine son vermek ve parlamenter demokrasiye dönmek olan muhalefet, konu ekonomik ve sosyal politikalara geldiğinde seçim sonrasını işaret ediyor ve uzlaşma olacağı sözünü veriyor" dedi. 

Kaynak: Artı Gerçek