Taliban cuma gününden bu yana Afganistan'da 10 vilayet merkezini ele geçirirken, Katar'ın başkenti Doha'da yeniden başlayan barış görüşmelerinde Kabil yönetiminin 'iktidar paylaşımı' teklif ettiği öne sürüldü.

Fransız ajansı AFP'ye konuşan bir kaynak, Afganistan hükümetinin savaşın sona ermesi şartıyla Taliban'a iktidar paylaşımı önerdiğini söyledi.

Müzakere heyetinden olduğu belirtilen kaynak, hükümetin teklifi arabulucu olarak Katar'a sunduğunu söyledi.

"Evet, hükümet arabulucu olarak Katar'a bir öneri sundu" diyen kaynak, "Teklif, ülkedeki savaşa son verilmesi karşılığında Taliban'a iktidar paylaşımının önünü açıyor" ifadelerini kullandı.

Bir diğer kaynak da, Taliban'a bir 'barış hükümeti' teklifi götürüldüğünü söyledi.

ABD askerlerinin çekilmesine paralel olarak Afganistan'da orduya karşı bir taarruz başlatan Taliban, cuma gününden bu yana 34 vilayet merkezinin 10'unu ele geçirdi.

Son olarak, başkent Kabil'e 150 kilometre yakınlıktaki Gazne de Taliban kontrolüne geçti.

Ülke içinde on binlerce kişinin yerinden olduğu belirtilirken, ABD'nin son istihbarat değerlendirmelerinde Kabil'in 30 ila 90 gün içinde düşmesinin beklendiği açıklanmıştı.

20 yıllık işgaline son veren Amerikan yönetimi bir yandan da 'Taliban'la mücadelenin Afgan ordusunun kendi sorunu olduğu' tezini savunuyor.