Afganistan'da Taliban'ın kontrolü altındaki başkent Kabil'de kadınlar protesto gösterilerini sürdürüyor. Kimi zaman Taliban'ın havaya ateş açarak dağıtmaya çalıştığı eylemlere yüzlerce kadın katılıyor. Dünkü yürüyüşte euronews muhabiri Anne Lise Borges'in mikrofon uzattığı 20 yaşındaki bir Afgan öğrenci, "Evde sıkışıp kalmaktansa ölmeyi tercih ederim" dedi.

Taliban'ın gösteriye müdahalesi öncesi muhabirimize konuşan öğrenci, "Afganistan'ın bağımsızlığına bu protestoyla kavuşup kavuşmayacağından emin değilim. Ancak elimden sadece bu geliyor. Endişeliyim ama korkumu kullanıp kendi gücüme dönüştürmek istiyorum" diyor.

Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından kadınlar geçtiğimiz haftadan beri Kabil'de haklarını talep etmek için sokaklara döküldü. Taliban'ın 1996'dan 2001'e kadar olan önceki yönetimi sırasında, kadınların çalışmasına veya okula gitmesine izin verilmiyordu.

Kadınlar evlerinden sadece burka giyerek ve bir erkek eşliğinde çıkabiliyordu. Yüzünün kendi kimliği olduğunu belirten genç öğrenci, "Şehirlerimizde kadınların yüzlerini kapattılar. Neredeyse her şeyi kadınlara karşı yapıyorlar. Yani ben kadınım, kızım ve kontrol edilmek istemiyorum, yüzümü kapatmak istemiyorum. Bu benim kimliğim" şeklinde konuşuyor.

Hükümet olduktan sonra ise bir Taliban sözcüsü ise kadınların çalışıp okula gidebileceğini açıkladı fakat bu söyleme şüpheyle yaklaşılıyor.

Savaşın bitmesini istediğini söyleyen kadın gösterici, "Bağımsızlık istiyorum. Bağımsız olmak istiyorum. Dünyada başka hiçbir ülke tarafından kontrol edilmek istemiyoruz. Pakistan'ın müdahalesini istemiyoruz. Özgürlüğümüzü, haklarımızı istiyoruz" diyor.