AFAD 6 Şubat'ta meydana gelen şiddetli depremlerde hayatını kaybedenlerin 42.310 olduğunu bildirdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre, Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin ardından 7 bin 184 artçı sarsıntı meydana geldi.

Maraş, Antep, Urfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'daki can kaybı 42 bin 310 oldu. Bölgeden tahliye edilenlerin sayısı 448 bin 18'e ulaştı.

Bölgede halen yerel ve uluslararası ekiplerden 14 bin 740 arama kurtarma personeli görev yapıyor.

Deprem bölgelerinde AFAD, emniyet, jandarma, MSB, UMKE, ambulans, yerel güvenlik ve destek ekipleri ile gönüllüler ve saha personelinden toplam 242 bin 392 kişi bulunuyor.

301 BİN 289 ÇADIRIN KURULUMU TAMAMLANDI

Depremden yoğun şekilde etkilenen bölgelere bakanlıklar, ilgili kurum ve kuruluşlar ile farklı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından sevk edilen 301 bin 289 çadırın kurulumu tamamlandı. Bölgede 6 bin 375 konteyner kuruldu.

Afet psikososyal destek çalışmaları kapsamında, 4 mobil sosyal hizmet merkezi Maraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya'da görevlendirildi. Deprem bölgesi ve deprem bölgesi dışında toplam 698 bin 244 kişiye psikososyal destek verildi.

41 ARTÇI 5 İLE 6 ARASI BÜYÜKLÜKTE OLDU

Öte yandan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Maraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından yaşanan 7 bin 242 artçı sarsıntıdan 41'inin 5 ile 6 arası, 450'sinin 4 ile 5 arası büyüklükte olduğunu bildirdi.

Tatar, dün meydana gelen Hatay merkezli depreme ilişkin AFAD Başkanlığında basın toplantısı düzenledi.

Hatay merkezli depremin, Maraş merkezli depremlerden bağımsız olduğunu belirten Tatar, bu depremin Antakya'nın güneyindeki Antakya fayından kaynaklanan bir deprem olduğunu söyledi.

Depremin büyüklüğünün 6,4 olduğunu anımsatan Tatar, bu sarsıntının ardından en büyüğü 5,8 olmak üzere şu ana kadar Hatay merkezli 116 depremin meydana geldiği bilgisini verdi.

Tatar, şöyle devam etti:

"Üç ayrı depremi dikkate aldığımızda ise şu ana kadar meydana gelen toplam artçı deprem sayısı 7 bin 242. Bu çok ciddi bir rakam. Bu 7 bin 242 artçı sarsıntının, 41 tanesi 5 ile 6 arası büyüklükte, 450 tanesi ise 4 ile 5 arası büyüklükte. Dolayısıyla bu büyüklükteki depremleri, yöredeki, bölgedeki tüm vatandaşlarımız hissedebiliyor. Bunun ötesinde özellikle 5 ve üzerine çıkabilecek büyüklükteki artçı sarsıntılar, ciddi şekilde hasarlı binalarda yıkıma neden olabilir. Bu nedenle vatandaşlarımızdan bir kez daha bu tür binalardan uzak durmalarını özellikle rica ediyoruz."

Maraş merkezli depremlerin üzerinden 16 gün geçtiğini hatırlatan Tatar, yer bilimlerinin çok alışık olmadığı deprem oluşum süreçlerinin izlendiğini, bu depremlerin çoklu mekanizmalarla ve özellikle birbirlerini tetikleyerek ardı ardına meydana geldiğini dile getirdi.

Tatar, Maraş merkezli depremlerin, Doğu Anadolu fay zonundaki 5 ayrı fay parçasını kırarak 400 kilometre uzunluğunda bir yüzey kırığı ve faylanma meydana getirdiğini ve bunun sonucunda yer kabuğunda yaklaşık 7,2-7,3 metreye varan yer değiştirmeler olduğunu kaydetti.