Uluslararası Af Örgütü, Boğaziçi Üniversitesi’nde operasyona maruz kalan öğrencilerle ilgili “acil eylem” çağrısı yayınladı, imza kampanyası başlattı ve serbest bırakılmalarını istedi.

Af Örgütü, gözaltında bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin serbest bırakılmasını, herhangi bir idari yaptırıma maruz kalmamalarını ve öğrenimlerini sürdürebilmelerinin güvence altına alınmasını talep etti.

Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde iktidarın Afrin politikalarını eleştiren bir grup öğrencinin gözaltına alınmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “O komünist, o vatan haini, terörist gençler… O terörist gençlerle ilgili her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bu gençlere üniversitede okuma hakkı vermeyeceğiz” açıklamasını yaptı. Bu açıklamanın ardından ikinci operasyon yapıldı, öğrenciler halen Gayrettepe’deki polis merkezinde tutuluyor.

‘BARIŞÇIL TOPLANMA VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKLARI VAR’

Af Örgütü, öğrencilerin dava açılma ve okuldan atılma riskiyle karşı karşıya olduklarını açıkladı.

Öğrencilerin avukatı Uluslararası Af Örgütü’ne yaptığı açıklamada, öğrencilerin büyük olasılıkla önümüzdeki günlerde polis tarafından sorgulandıktan sonra savcılığa sevk edileceğini söyledi.

Kampanya açıklamasında, operasyonların “aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bulunduğu bazı yetkililerin öğrenciler hakkında kışkırtıcı ve önyargılı açıklamalarda bulunmasının ve onları ‘terörist öğrenciler’ olarak nitelendirmelerinin ardından gerçekleştiği” ifade edildi. 

“Gözaltına alınan öğrencilerin Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü askeri operasyona karşı barışçıl muhalefeti, barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü hakları kapsamında korunmaktadır ve hem iç hukuk hem de uluslararası hukukun güvencesi altındadır.

“Türkiye yetkililerinden gözaltındaki öğrencilerin hepsini derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Öğrencilerin herhangi bir idari yaptırıma maruz kalmaması ve üniversite öğrenimlerini sürdürebilmesi de ayrıca güvence altına alınmalı.

“22 Mart’ta kısa bir süre gözaltında tutulan yedi öğrencinin gözaltında tutuldukları sırada kötü muameleye uğradıklarına dair iddiaların tümü, bağımsız ve tarafsız bir şekilde hızlıca soruşturulmalı ve hala gözaltında tutulan öğrencilerin işkence ve kötü muameleye karşı korunması da güvence altına alınmalı.”

NE OLMUŞTU?

19 Mart Pazartesi, Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü'nden (BİSAK) öğrenciler Afrin’de 46 askerin hayatını kaybetmesinin ardından Kuzey Kampüs’te masa açarak lokum dağıtmasını savaş karşıtı öğrenciler “İşgalin katliamın lokumu olmaz” yazan pankart açarak protesto etti. İki grup arasında tartışma çıktı, lokum standına saldırıldığı öne sürüldü.

20 Mart'ta AKP Gençlik Kolları, polis kontrolünde yürüyüş gerçekleştirerek lokum standına yapılan saldırıyı protesto etti, yapılan açıklamada savaş karşıtı öğrenciler hakkında “terörist” ifadesi kullanıldı.

22 Mart Perşembe savaş karşıtı beş öğrenci sabah erken saatlerde, ev ve yurtlara yapılan polis baskını ile gözaltına alındı.

Gözaltılara karşı öğrenciler tarafından sosyal medyada aynı gün yayınlanan açıklamada Kuzey Piramidinde buluşma çağrısı yapıldı.

Buluşmanın gerçekleştirileceği saatin öncesinde Terörle Mücadele Polisi (TEM) okula girerek öğrencilerden yedi kişiyi yerde sürükleyerek gözaltına aldı. Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek gözaltına alınan öğrenciler 22 Mart günü akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Ancak ev ve yurt baskınıyla gözaltına alınanlar halen Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor.

24 Mart Cumartesi Erdoğan Samsun’da “O komünist, o vatan haini, terörist gençler onların masalarını dağıtıyor. O terörist gençlerle ilgili her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bu gençlere üniversitede okuma hakkı vermeyeceğiz” dedi.

25 Mart'ta da Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kaldığı yurt ve evlere baskın düzenlendi. Marksist Fikir Topluluğu üyesi üç öğrenci gözaltına alındı.

Kaynak: Bianet