Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de el-Kaide ile ilişkili olan "Irak ve Levant İslam Devleti"nin (Isis) elinde olan gizli hapishanelerde işkence ve yargısız infazların çok yaygın olduğunu açıkladı.

Örgüt, Irak ve Levant İslam Devleti'nin çok ciddi ihlallere giriştiğini ve çocukların kırbaçlandığını bildirdi.

Isis, Suriye'de hükümet güçleriyle çarpışan cihat yandaşı başlıca gruplardan biri ve ülkenin kuzeyinde güçlü varlık gösteriyor.

Uluslararası Af Örgütü, Isis'in 7 gizli hapishane kurduğunu kaydediyor ve "Rakka ile Halep'te halk, Isis'in uyguladığı yeni despotluğun altında eziliyor." dedi.

Bir milyon dolayında insanın yaşadığı Rakka kenti, tamamen Isis grubunun kontrolü altında.

Örgütün bölge başkanı Philip Luther, "Isis tarafından kaçırılıp tutuklanan kişiler arasında 8 yaşında çocuklar bile var. Bu çocuklar yetişkinlerle birlikte, aynı zalimce ve insanlık dışı koşullarda alıkonuyor." dedi.

Raporda, Isis tarafından göz altına alınanların, "sigara içmek ve evlilik dışı cinsel ilişkiye girmek suretiyle, İslamiyete karşı suç işlemek" veya rakip silahlı gruplara bağlı olmakla suçlandıkları kaydediliyor.

Isis'in Suriye'deki çatışmaları izleyen gazetecilerle bazı eylemcileri de göz altına aldığı belirtiliyor.

Af Örgütü'nün belgelediği ihlaller arasında, eski mahkumların tanıklıklarına dayanılarak, gözaltına alınmış insanların düzmece bir yargılama ardından hemen uzaklaştırıldığı ve öldürüldüğü olaylara yer veriliyor.

Çapı daha küçük olan ama diğer muhalif gruplara kıyasla çok daha sağlam mali kaynaklara sahip bulunan "Irak ve Levant İslam Devleti" örgütü, başta Irak olmak üzere, Libya, Tunus, Suudi Arabistan'dan ve Kuzey Kafkaslar ile Avrupa'dan gelmiş cihat yandaşlarından oluşuyor.

Ancak Rakka'daki muhalifler, BBC'nin Newsnight programında yaptıkları açıklamalarda, Isis'in giderek daha fazla Suriyeliyi bünyesinde topladığını belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütü, "Irak ve Levant İslam Devleti"ne ve savaş suçu ile diğer büyük ihlallere girişen diğer gruplara silah temininin durdurulması için uluslararası kamuoyuna çağrıda bulundu. (BBC TÜRKÇE)

ÇOCUKLARA ASİT DÖKTÜLER

Rakka kentini hayalet kente çeviren El Kaide ve ISIS üyeleri Beşar Esad yönetimine sempati duyduklarını iddia ettikleri ailelere işkence yapıp ve üzerlerine asit döktü.

Görgü tanıklarının anlattığına göre; çocuk ve aileler cehennem azabını ve acısını tadıp tövbe etmeleri için şeriat mahkemesi tarafından cezalandırılarak üzerlerine asit döküldü: