Adana’da CİMER’e mesaj atan ve psikolojik sorunları olan M.Ö.’ye “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası veren yerel mahkemenin kararı BAM tarafından onandı.

M.Ö.’nün Avukatı Özgür Yakut, müvekkilinin cezai ehliyetinin olmadığını belirterek, kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti.

Evrensel’den Hamdullah Kesen’in haberine göre, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret” iddiasıyla Adana 27’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nce 2 yıl 6 ay hapis cezası verilen bipolar bozukluk hastası M.Ö.’nün cezası Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi tarafından onandı. Onanan cezaya tepki gösteren M.Ö.’nün Avukatı Özgür Yakut, müvekkilinin cezai ehliyetinin olmadığını belirterek, kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını kaydetti.

‘CEZA EHLİYETİ YOK’

M.Ö.’nün Adana 27’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde 11 Mart 2019’da görülen karar duruşmasında iddia makamı M.Ö.’nün  “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçunun işlediğini ileri sürerek, cezalandırılmasını talep etti.

CİMER’e kendisinin bu mesajı gönderip, pişman olduğunu yerel mahkemede ifade eden M.Ö., “Ben de o tarihte bipolar bozukluk vardı. Ben başkasına gönderecektim fakat CİMER’e göndermişim. Benim akıl sağlığı hususunda rahatsızlığım var. Akıl sağlığı yönünden rapor aldırılmasını talep ederim. Öncelik beraatımı isterim. Mahkeme aksi kanaatte ise lehime olan yasa maddeleri ve CMK’nin 231. Maddesi uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinin uygulanmasını talep ediyorum” diye savunma yaptı. Sağlık Kurulu’nda M.Ö.’nun hakkında “cezai ehliyeti vardır” raporu verildi.

Mahkeme heyeti, M.Ö.’nün “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçunun sabit olduğunu savunarak, 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Yerel mahkeme tarafından verilen ceza ise Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza İdaresi tarafından onandı.

‘KANUNİ DAYANAĞI YOK’

“Hakaret” suçlamasının ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine değinen M.Ö.’nün avukatı Özgür Yakut, binlerce kişinin “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla ceza aldığını söyledi.

Av. Yakut, müvekkilini atipik psikoz, şizofren, bipolar mizaç bozukluğu ve bipolar duygulanım bozukluğu psikolojik rahatsızlıklarının olmasına rağmen “hakaret” suçlamasıyla Adana 27’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nce 2 yıl 6 ay hapis cezası verildiğine değindi. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza İdaresi’ne 60 sayfalık M.Ö.’nün rahatsızlıklarına ilişkin savunma verdiklerini aktaran Av.Yakut, “2 yıl 6 ay ceza verilmesinin kanuni dayanacağı yoktur. Biz istinaf Mahkemesi’ne dosyayı götürürken algılama ve irade yeteneğinden yoksun kişiye ceza verilemeyeceğini ifade ettiğimiz halde İstinaf Mahkemesi maalesef ceza verdi” ifadelerini kullandı.

‘HUKUKİ DAYANAK YOK’

Müvekkiline Ankara’da da hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla dava açılarak ceza verildiğine işaret eden Av. Yakut, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamalarında hakim ve savcıların tarafsız davranmadığını ve bunu Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’nin bir sayfalık onama kararında gördüklerine dikkat çekti.

Av. Yakut, “Dosyanın özüne ilişkin hiçbir şey sunulmadı. Kişinin sağlık durumuna ilişkin de hiçbir şey dosyada bulunmadı. Bu kararların hukuki dayanağı yoktur. Anayasa Mahkemesi’ne ve AİHM’e kadar taşıyacağız, bu konuyu sonucunu da kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

Müvekkilinin ağır psikolojik rahatsızlığı olduğu, sürekli hastanede tedavi gördüğünü belirten Av. Yakut, "Bu durumda cezaevine girmesi ciddi mağduriyetler yaratacaktır. Cezaevine girmesi hem kendisinin hem de cezaevindekilerinin sağlık ve hayati tehlike anlamında da ciddi risk barındırıyor. Bu konuda da kaygımız vardır" dedi.