Depremin ardından enkazlardan çıkarılanlar farklı şehirlerdeki hastanelere gönderiliyor. Enkazdakilerin yakınları, cenazelerini bulmak için ceset torbalarının içine bakıyor.

Hasan Alpargün Apartmanı enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçesi olan ve 10 ili etkileyen depremde, Adana’da yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin paylaştığı bilgiye göre, kentte enkaz halinde 13 bina bulunuyor.

Kentte enkaz sayısı diğer deprem bölgelerine göre az olsa da, yıkılan binaların yüksek katlı ve çok daireli olması ölü ve yaralı sayısını artırıyor. Çevre illerdeki yaralılar da yine Adana’daki hastanelere sevk ediliyor. Bir AFAD görevlisi, kentteki morglarda ve soğuk hava depolarında kapasitenin aşıldığını ve yer kalmadığını belitti.

Cam Bursalı ve Kadir Cesur'un Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Mehmet Tüysüz, enkazdaki yakınlarını morglarda arıyor. 

‘MORGLAR DOLU, CESETLERİN ÇOĞU YERLERDE’

Deprem bölgelerindeki kurtarma çalışmalarında yaşanan koordinasyon eksikliği cenazelerde de göze çarpıyor. Adana’nın Seyhan ilçesinin Güzelyalı Mahallesi’nde bulunan 14 katlı Hasan Alpargün Apartmanı enkazından yakınları çıkarılan Mehmet Tüysüz, “Beş yakınımın dördünün cenazesini buldum. Bunun için kentteki tüm morgları, soğuk hava depolarınızı gezerek tek tek ceset torbalarının içine baktım. Böyle buldum yakınlarımı” diyor. Tüysüz, kalan bir yakınını aynı şekilde aradığını sözlerine ekliyor.

Tüysüz, deprem anından beri yaşadıklarını şu ifadelerle anlatıyor: “Biz morgları dolaşıp cenazemizi arıyoruz. En azından başında dua edecek bir mezarları olsun istiyoruz. Bu yüzden arıyoruz ama bulamıyoruz. Çünkü cenazelerin çoğu tanınmayacak durumda. Morglara girip tek tek ceset torbalarını açıp içine bakıyoruz. Morglarda da yer yok. Bazı cesetleri dolaplara bırakmışlar ama çoğu yerlerde.”
Hasan Alpargün Apartmanı enkazından yakınlarının çıkarılmasını parkta bekliyorlar. 

‘BİZE YARDIM ULAŞIYOR, GERİSİNİ HATAY’A YOLLAYIN’

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Hasan Alpargün Apartman enkazında AFAD görevlilerinden aldığımız bilgiye göre şimdiye kadar 50 kişinin cenazesine ulaşıldı. Yaklaşık 40 kişinin hala enkaz altında olduğu belirtildi. Apartman enkazından yakınlarının kurtarılmasını bekleyen depremzedeler, geceyi enkaza yakın bir çocuk parkında geçirdi.

Öte yandan çadır, gıda ve diğer yardım malzemelerinin en erken ulaştığı yer Adana oldu. Parkta bekleyiş içinde olan depremzedeler, kentte dağıtılan yardımların kendilerine ulaştığını söyleyerek önceliğin diğer deprem bölgelerine verilmesini istedi.   

Süheyla Mübarek, Adana'ya yeterince malzeme ulaştığını, gerisinin Hatay'a gönderilmesi gerektiğini söyledi. 

Sabahın erken saatlerinde, yakılan ateş başında ısınmaya çalışan Süheyla Mübarek de yardım önceliğinin kendilerinde olmadığını düşünüyor. Mübarek, “Yardım malzemeleri bize ulaşmaya başladı, alabiliyoruz fakat malzemelerin Hatay ve Elbistan’a henüz ulaşmadığını gördük. Bu yüzden bize ulaşan yardım malzemelerinden sadece ihtiyacımız kadar olanı alıp, ‘gerisini Hatay’a gönderin’ diyoruz.  Çünkü Hatay’dakilerin bizden daha çok ihtiyacı var” diye konuştu.