Adana Barosu Yönetim Kurulu, bugün yaptığı toplantısında Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) olağanüstü genel kurul çağrısı yapılmasını kararlaştırdı.

Oy birliğiyle alınan kararın duyurulduğu açıklamada TBB’nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan yeni adli yıl törenine katılması eleştirildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Avukatlık Kanunu’nun 115/2. maddesi uyarınca Türkiye Barolar Birliğinin son dönemlerde ve yeni adli yıl açılışında yaşanan sorunların ve tartışmaların, Avukatlık Kanunu’nda yapılması düşünülen değişikliklerin görüşülmesi, aynı zamanda TBB Başkanının, yönetiminin Avukatlık Kanunu’nun 110. ve 123. maddelerine aykırı davranması ve yasanın yüklediği görevleri yerine getirmemesi, meşruiyetini kaybetmiş olması, haklarında temsiliyet ve güven sorunun doğması nedeniyle seçimli ve seçim kararı alınması gündemli olağanüstü genel kurula çağrılmasına karar verilmiştir.”

NE OLMUŞTU? 

Adli yıl açılış töreninin Beştepe’de yapılmasının yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına zarar vereceğini belirten 52 baro, Yargıtay’ın davetini reddetmişti. Töreni boykot eden barolardan Antalya ve Ankara baroları, TBB’ye olağanüstü genel kurul çağrısı yaptı. İstanbul Barosu da genel kurul çağrısı yapılıp yapılmaması kararını görüşüyor.

Avukatlık Kanunu’na göre en az 10 baronun talep etmesi halinde genel kurul yapılabilecek. Kanunun 115’inci maddesinde “Birlik Yönetim Kurulu, gerekli gördüğü hallerde veya en az on baronun yönetim kurulları yazı ile isterse Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır” deniliyor. 

Kaynak: Gazete Duvar