Adalet Bakanlığı, 20 Aralık'ta cezaevinde hayatını kaybeden 28 Şubat davası hükümlüsü emekli Korgeneral Vural Avar'ın, Cumhurbaşkanı'na belirli durumlarda kişilerin cezalarını hafifletme veya kaldırma yetkisi tanıyan anayasanın 104. maddesinden yararlanma talebinde bulunduğunu ve dilekçesinin derhal işleme konulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Hükümlü Vural Avar, ceza infaz kurumunda vefat etmeden önce Cumhurbaşkanı tarafından kendisine tanınan özel af yetkisine müracaat etmedi" şeklinde yayımlanan haberlerle ilgili kamuoyunun, "doğru bilgilendirilmesi amacıyla basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç duyulduğu" belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hükümlü Vural Avar, 16 Aralık 2022 tarihli dilekçesi ile anayasanın 104. maddesinden yararlanma talebinde bulunmuş ve bu dilekçe derhal işleme konulmuştur. Söz konusu dilekçe ve bu dilekçenin verildiğine ilişkin tutanak dosyada yer almaktadır. Bunun dışındaki iddialar gerçek dışıdır."

Anayasanın cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine ilişkin 104. maddesinde, "Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır" fıkrası bulunuyor.