İstanbul Adalar'ının simgesi haline gelen atlı faytonlar kaldırılıp, yerine elektrikli faytonlar konulacak. Gerekçe çevre kirliliğinin yanısıra, fiyatlarının yüksek olması ve atlara eziyet edilmesi. Adalar Belediyesi ile faytoncular ise atlı faytonların kaldırılmasına karşı çıkıyor.

 

ELEKTRİKLİ FAYTONLAR GELİYOR!

İstanbul'dan uzaklaşmak için pek çok alternatif var ama trafikten uzaklaşmak isteyenlerin tek adresi Adalar. Çünkü adalarda ulaşım yıllardır faytonla yapılıyor. Toplam 277 fayton bulunuyor adalarda. Ancak şimdi faytonların kaldırılması gündemde. Yakın zamanda Büyükada, Heybeliada ve Burgazada'da 40 tane elektrikli fayton boy gösterecek.

 

FAYTON ÜCRETLERİ YÜKSEK BULUNDU!

İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Adalar'daki fayton taşımacılığına ilişkin bir rapor hazırladı. Rapora göre, adalardaki faytonlar turistik ve nostaljik araç olması gerekirken toplu ulaşım aracı olarak kullanılıyor.

 

Ayrıca fayton ücretleri yüksek bulundu. Atların sağlık, bakım ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmadığına dikkat çekildi. Atların yüzde 30'nun barınaklardan yoksun olduğuna vurgu yapıldı.

 

İşte bu rapor doğrultusunda yeni kararlar alındı. Büyükada, Heybeliada ve Burgazada'da 40 tane elektrikli faytonun faaliyete başlamasına karar verildi. Atlı faytonların sayısının ise azaltılması benimsendi. Ayrıca bazı faytonların kamulaştırılması da öngörülüyor yani kimse birden fazla faytona sahip olamayacak.