Cezaevlerinde başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemlerinin geldiği kritik noktaya dikkat çeken HDP Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Burcu Çelik, “Adalet Bakanlığı yetkilileri ile birebir görüşmeler de gerçekleştirdik fakat Bakanlık bir tutum takınmadı. Bugün insani ve vicdani olarak cezaevlerine bakmamız gerekiyor” dedi. 

dihaber'de yer alan habere göre, PKK’li ve PJAK’lı tutukluların “PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, cezaevlerindeki hak ihlallerini son bulması ve Kürt illerindeki ablukanın kaldırılması” talebiyle birçok cezaevinde başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi kritik noktada. 30 tutuklunun Şakran Cezaevi'nde başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 42'nci gününde. Açlık grevi eylemi, Sincan Cezaevi’nde 33, Edirne Cezaevi’nde 32, Van Cezaevi’nde 20, Menemen Cezaevi’nde 22, Hilvan Cezaevi’nde 12 ve Ermenek Cezaevi'nde ise 12’nci gününe girdi. 

Dün ise süresiz-dönüşümsüz açlık grevine Bolu Cezaevi'nden 10 tutuklu daha dahil oldu. 

Avukat ve aileler, grevdeki tutuklu ve hükümlülerde sağlık sorunlarının başladığı ve kilo kaybı yaşandığını belirtti. 

‘AÇLIK GREVLERİ SONUÇTUR’

HDP Cezaevi Komisyonu Sözcüsü ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Burcu Çelik, cezaevlerindeki durum ile ilgili bilgi aktardı. Açlık grevlerinin başladığı ilk günden bu yana cezaevi idarelerine verilen dilekçelere herhangi bir yanıt verilmediğini belirten Çelik, “Her gün her saat cezaevlerinden kötü haber almamıza sebebiyet verecek. Bu anlamda geç olmadan tüm yetkililerin ve sorumluların gözünü ve yüzünü cezaevine çevirmesi gerekiyor. Çünkü talepler meşru ve haklı talepler. Özellikle OHAL öncesi ve sonrasında sistematik olarak artan hak ihlalleri noktasında artık çözüm bulamayan, muhatap bulamayan tutsakların başvurmuş oldukları bir sonuç oldu bu. Sebep değil, sonuçtur bu durum” dedi. 

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Genel Müdürlüğü, TBMM İnsan Hakları Komisyonu ile insan hakları örgütlerine zaman kaybetmeden tutuklularla görüşülmesi ve çözüm bulması çağrısı yapan Çelik, “Bu çağrılarımızı çok yaptık ama hala karşılık gelmedi. Bugün insani ve vicdani olarak cezaevlerine gerçekten bakmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘ADALET BAKANLIĞININ NE OLUP BİTTİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİSİ YOK’

İlgili kurumlara ilk günden itibaren dilekçe verdiklerini vurgulayan Çelik, Adalet Bakanlığı yetkilileri ile birebir görüşmeler de gerçekleştirdiklerini fakat Bakanlığın bir tutum takınmadığını söyledi. Çelik, şöyle devam etti: “Bakanlığın hala cezaevlerinde tam olarak ne olduğu ile ilgili bilgisi olmadığını düşünüyoruz. Tamamen idarecilerin vermiş oldukları bilgilere dayanarak hareket ediliyor. Bakanlık yetkililerin bizlerle Şakran’a gitmesi halinde durumun vahametinin daha da farkında olacaklarından hiç şüphemiz yok. Ankara’dan İzmir’e, Edirne’ye ve Sincan’a gitmeden buralarda ne olup bittiğinin bilinmesi mümkün olmayacaktır. Bu anlamda biz Bakanlığa da aynı çağrıda bulunduk.”

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda hem CHP, MHP, AKP hem de HDP üyelerinin bulunduğunu anımsatan Çelik, “Ne olup bittiğini çok iyi biliyorlar. Bu anlamda görev ve sorumluluk alabilecek herkese her kuruma çağrımız var. Sessiz kalmamamız gerekiyor, gerçekten gözümüzü, yüzümüzü ve vicdanımızı cezaevlerinde çevirmemiz gerektiğini düşünüyoruz” dedi. 

GİRESUN CEZAEVİ'NDEKİ AÇLIK GREVİ 14'NCÜ GÜNÜNDE . 

Öte yandan Giresun E Tipi Cezaevi'nde, 30 tutuklu tarafından başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi 14'üncü gününe girdi. Telefon üzerinden ailelerine ulaşan tutuklular, talepleri yerine getirilinceye kadar açlık grevlerini sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.