Abdullah Öcalan'ın 'açlık grevleri sonlandırılsın' çağrısının ardından cezaevlerindeki açlık grevlerinin sabah saatlerinde sona erdirilmesiyle beraber, cezaevlerindeki tutuklular hastanelere sevk edilmeye başlandı.

DİYARBAKIR E VE D TİPİ CEZAEVLERİ'NDEKİ TUTUKLULAR HASTANEYE GETİRİLDİ

Diyarbakır E ve D Tipi Cezaevi'nde,  grev yapan 24 tutuklu, geniş güvenlik önlemleri altında ambulanslarla Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilirken, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve BDP Hukuk ve İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, hastane önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk etapta açlık grevlerine 12 Eylül'de başlayan 7 cezaevindeki 63 kişinin hastanelere sevk edildiklerini söyledi.

Cezaevlerinde açlık grevine giren diğer tutukluların da rutin sağlık kontrolünden geçirileceğini belirten Kurt, "Aldığımız bilgilere göre açlık grevine katılanlarda herhangi bir hayati tehlike söz konusu değil. Adalet Bakanlığı'ndan cezaevlerine kadar herhangi bir aksaklık söz konusu değil. Türk Tabipler Birliği tarafından doktorlara, bu tür vakalarda yapılacaklar konusunda seminer verildi. Ona göre hareket ediyorlar. Biz milletvekilleri olarak Adalet Bakanlığı'nın da bilgisi dahilinde tedavi sürelerinde refakat ederek yanlarında olacağız," dedi.

MARDİN E TİPİ'NDEKİ 5 TUTUKLU HASTANEYE KALDIRILDI

Mardin E Tipi Cezaevi'nde de açlık grevindeki BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6, Erzurum H tipi Cezaevi 5 tutuklu hastaneye kaldırıldı.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde konuşan Mardin Tabipler Odası Başkanı Kamuran Yıldırım, cezaevinde 3 doktorun olduğunu söyledi. Yıldırım, açlık grevine başlayan ilk grubun, öncelikli olarak doktor kontrolünden geçeceğini kaydetti. Doktor kontrolünden sonra tutukluların sağlık durumlarına göre tedavi uygulanacağını belirten Yıldırım, cezaevinde bulunan doktorları açlık grevi ile ilgili bilgilendirdiklerini ve açlık grevine girmiş bir hastaya nasıl tedavi uygulanması noktasında teknik anlamda uyardıklarını ifade etti.

MİDYAT’TA 7 TUTUKLU HASTANEYE KELEPÇELENEREK GETİRİLDİ

Midyat M Tipi Cezaevi'nde ise açlık grevini sonlandıran 7 tutuklu ambulansla hastaneye kaldırıldı. Cezaevi önünde aralarında BDP il ve ilçe yöneticileri, belediye başkanlarının da bulunduğu çok sayıda kişi  ambulanslar cezaevinden çıktığı sırada davul zurna çalarak, "Bijî berxwedana zindanan-Yaşasın zindan direnişi" sloganları attı.

Açlık grevindeki diğer tutukluların, aralıklarla doktorların uygun görmesi halinde hastaneye getirilmesi bekleniyor.

ERZURUM'DA 5 TUTUKLU HASTANEYE SEVK EDİLDİ

Erzurum H Tipi Cezaevi'ne giden doktorlar da yaptıkları incelemelerden sonra açlık grevini sonlandıran 5 tutukluyu hastaneye sevk etti. Cezaevinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde bulunan Haci Sincer, Sinan Gencer, Kani Çelik, Abdulkadir Irmak ve İbrahim Vezir, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Tutuklular hastaneye elleri kelepçelenerek, getirildi. 5 tutuklunun tedavisi hastanede kendilerine ayrılan bölümde başlatıldı.

TEKİRDAĞ’DAKİ TUTUKLULARIN HASTANEYE SEVKİNE GEREK DUYULMADI

Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde ise 45 gün açlık grevinde kalan tutukluların sevk işlemlerinin doktorlar tarafından "gerek yok" denilerek karşılanmadığı belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Davut Erkan, Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde 45 gün açlık grevinde kalan tutukluların sabah cezaevi doktorları tarafından kontrol edildiğini söyledi.

Erkan, tutukluların, hastaneye sevk taleplerinin cezaevi doktorları tarafından ”Tedaviye gerek yok” gerekçesiyle karşılanmadığını vurguladı. Erkan, Tabipler Birliği’nin oluşturduğu heyetin tutukluların tedavilerinin hastanede yapılması gerektiği yönünde çalışmalar yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

GEBZE'DEKİ TUTUKLULAR HASTANEYE SEVK EDİLDİ

Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutuklular da, Darıca Paradi Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

ANTEP'TEKİ TUTUKLULARIN TEDAVİSİNE CEZAEVİ'NDE BAŞLADI

Antep H Tipi Kapalı Cezaevi'nde açlık grevi eylemini sonlandıran 93 tutuklunun durumuna ilişkin açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şube Başkanı İnan Öztürk, tutukluların ciddi bir sağlık sorunlarının olmadığını belirtti. Öztürk, tutukluların tedavilerine cezaevinde başlandığını söyledi.

BAKIRKÖY CEZAEVİ’NDEN HASTANELERE SEVKLER BAŞLADI

İstanbul Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde 22 Eylül ve 15 Ekim'den bu yana açlık grevinde bulunan kadın tutuklulardan, ilk grupta yer alan Canan Güler ile ikinci grupta yer alan Belgin Karaboğa ise ambulansla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Diğer tutuklulardan 22 Eylül'den bu yana açlık grevinde bulunan DİHA Yazı İşleri Müdürü Fatma Koçak, Özgür Gündem Gazetesi Editörü Ayşe Oyman, Melek Dolaz, Ayşe Güney, Semra Tekin, Çimen Türk, Nurcan Can, Hacire Tanırgan, Hanım Çelik ile 15 Ekim'den bu yana açlık grevinde olan DİHA çalışanı Pervin Yerlikaya, Yasemin Aslan, Ruşen Gültekin, Aysel Diler, Semra Kara, Emel Çetin, Jiyan Polat, Şehnaz Akdoğan, Nurcan Yolvercan, Hülya Yer ve Meltem Yıldırım'ın ise gün içinde Halkalı'daki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılması bekleniyor. Öte yandan müvekkillerini görmek isteyen avukatlar, personel olmadığı gerekçesiyle cezaevine alınmadı. (anf'den derlenmiştir)