Bilim insanları, Avustralya’da neredeyse 50.000 yıl öncesine kadar yaşayan farklı Aborijin gruplarının yaşadıkları yerleri bulabilmek için saçları kullandı. Adelaide Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırmaya göre bu genetik çalışma, yerli ailelerin atalarıyla yeniden bağlantı kurmasına yardımcı olabilir.

Nature’da yayımlanan araştırmaya göre, bulgular Aborjin topluluklarının kıtayla olan bağlantısını güçlendirmekte ve Avrupalıların gelişinden önce Aborjinlerin ilk detaylı genetik haritasını temsil etmekte.
Araştırmacılar, 1928-1970 yılları arasında Avustralya genelinde yapılan bir dizi antropolojik sefer sırasında toplanan ve Güney Avustralya Müzesi’ndeki saç numunelerinin bir parçası olan 111 saç örneğinden alınan mitokondriyal DNA’yı analiz etti.

Anasoyun sistematik izlenmesine izin veren Mitokondrial DNA sonuçları, modern Aborjinlerin, Avustralya hala Yeni Gine’ye bağlıyken 50.000 yıl önce buraya gelen tek kurucu nüfusun torunları olduğunu gösteriyor. Analiz sonuçları ayrıca 1500-2000 yıl içinde insanların kıtanın doğu ve batı kıyısına hemen yayıldığını, kıtanın güneyinde bir yerlerde buluştuğunu gösteriyor.

Araştırmanın baş yazarı Prof. Alan Cooper, “Şaşırtıcı bir şekilde, o günden bugüne kadar yaklaşık 50,000 yıldır popülasyonlar aynı bölgelerde kalmış ve farklı coğrafi bölgelerde hayatlarına devam etmişler.” diyor.

Prof. Alan Cooper, “Bu dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan insanların aksine, muhteşem Aborjin kültürel bağlantısını desteklemekte. Bu projenin, Avustralya tarihinin, detaylı Aborijin geçmişini ve burada 50.000 yıldır yaşamanın ne anlama geldiğini içerecek şekilde yeniden yazılmasına yol açacağını umuyoruz.”

Araştırma, Aborjinlerin, 50,000 yıl önce Yeni Gine’den gelen tek bir nüfustan oluştuğunu yeniden doğruladı.

Aborjin Mirası Projesi’nin ana direklerinden biri, Aborjin aileleri ve topluluklarının projeye başlangıcından itibaren yakın bir şekilde dahil oldukları ve analizlerin yalnızca rızaları ile gerçekleştirildiği. Daha da önemlisi, bilimsel yayın öncesi Aborjinlerin görüşlerini de almak için ilk önce ailelerle görüşmeler yapılıyor. Araştırma modeli, Aborijin yaşlılarının, Genografik Projenin ve mesleki etik uzmanların rehberliğinde geliştirildi.

Araştırma, baba soylarını ve nükleer genomdan gelen bilgileri araştırmak üzere genişletilecek.

KAYNAK: arkeofili