Avustralya’da kıtanın yerlileri Aborjinler için kutsal olan 46 bin yıllık bir bölgeyi demir cevheri aramak için yok eden maden şirketi Rio Tinto’dan bir hafta sonra özür geldi. Şirketin CEO’su Chris Salisbury, tepkiler üzerine Twitter’dan yaptığı açıklamada yerlilerden özür diledi.

TARİHİ SON BUZUL ÇAĞI’NA DAYANIYOR

Dünyanın en büyük maden şirketlerinden biri olan ve Avustralya’da geniş yatırımları bulunan Rio Tinto, mevcut bir madeni genişletmek için 24 Mayıs’ta Juukan Gorge bölgesinde bulunan kutsal alanı patlayıcılarla yok etti. Burası, Avustralya’da deniz kıyısında olmayıp son Buzul Çağı’ndan bu yana sürekli insan varlığına sahip olan tek bölgeydi. Aynı zamanda, Aborijinler için de kutsaldı.

4 BİN YILLIK SAÇ ÖRGÜSÜ BULUNDU

İki mağara sisteminde yer alan sığınaklardan oluşan bölgede, Rio Tinto’nun da katkısıyla yapılan arkeolojik çalışmalarda on binlerce yıllık insan varlığını kanıtlayan taşlar, bir alete dönüştürülmüş kemikler ve 4 bin yıllık bir saç örgüsü gibi yaklaşık 7 bin parça bulunmuştu.

Ancak şirket, bu toprakların yasal sahipleri olan Puutu Kunti Kurrama ve Pinikura halklarıyla (PKKP) yedi yıldır devam eden davalara rağmen bölgeyi yok etti.

ŞİRKET: YERLİLER BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Avustralya basını yatırımcıların şirket yönetimine bu adımın niçin atıldığını öğrenmek için baskı yaptığını yazarken, CEO Salsbury’den bir hafta sonra kuru bir özür geldi. Salisbury, yerli halka büyük saygı duyduklarını savunup “Yol açtığımız rahatsızlık için özür dileriz. PKKP ile ilişkilerimiz Rio Tinto için çok büyük önem taşıyor. Onlarla uzun yılardır birlikte çalışıyoruz. Yaşanan olaydan ders çıkarmak ve ortaklığımızı güçlendirmek için PKKP ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Yerli halkların temsilcileriyse, yok edilen alanın kendileri için anlam ve önemini şirketle en son mart ayında görüştüklerini aktararak tepki gösterdi.

ESKİ BAŞBAKAN DA İSYAN ETTİ

Federal yetkililerin olayı incelediği belirtilirken, eski başbakan Kevin Rudd da ülkenin Aborjinlerden özür dileyen ilk lideri olarak tartışmaya katıldı. Rudd, Juukan Gorge’da yok edilen sığınakların İngiltere’deki  Stonehenge’den 23, İtalya’daki Colosseum’dan 75 ve Peru’daki Machu Picchu’dan 75 kat daha yaşlı olduğuna dikkat çekti. Rudd, hükümetin olayı kınamamasını eleştirirken, firmanın kibirli davrandığını ve tüm Avustralyalıları mahrum bıraktığını belirtti. 

Kaynak: Gazete Duvar