Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa Birliği (AB) içinde korona virüsü salgını nedeniyle kapanan sınırların nasıl açılacağına ve büyük darbe alan turizm sektörünün yaz aylarında nasıl destekleneceğine dair taslak planı basına sızdırıldı.

Buna göre AB, benzer risk profilleri olan ülkeler arasında seyahate izin vermeyi planlıyor.

EurActiv sitesi, AB’nin çarşamba günü kapsamlı bir turizm stratejisi belirleyeceğini ve ülkelerin koordineli bir şekilde açılması için bir plan ortaya koyacağını duyurdu.

Siteye sızdırılan taslak metindeyse, turizm sektörünün desteklenmesi için sınırların açılması konusunda üç aşamalı bir plan öngörülüyor.

İlk olarak, ‘genelde benzer risk profilleri’ olan üye ülkelerin kendi aralarındaki sınırları açması planlanıyor.

Ancak habere göre, planın bu haliyle Komisyon’dan onay alıp almayacağı belirsiz. Zira plan, üye devletlerin sadece birbirlerinden gelecek turistler için ikili anlaşmalar yaparak AB içinde bağımsız ‘turizm koridorları’ açmalarına olanak tanıyor. Hem İspanya ve İtalya gibi salgından en çok etkilenen ülkelerin, hem de Yunanistan veya Almanya gibi görece muaf kalan ülkelerin AB üyesi olması nedeniyle, izlenecek plan üzerinde uzlaşmanın zor olması bekleniyor.

The Guardian’a konuşan üt düzey AB yetkilileri ise ülkeleri ikili anlaşmalardan alıkoyamayacaklarını ama ‘seçici bir yaklaşıma’ da karşı olduklarını söyledi.