AKP'nin kurucularından Abdullatif Şener, referandum sürecini değerlendirdi.

Tek adam rajimiyle yönetilen ülkelerden örnek veren Şener, " Bu faşizme dönüşebilecek özellikleri de sağlayan bir anayasa değişikliği. Tek adamla yönetilen ülkeler kan gölüne dönüşmüş vaziyette" dedi.

Şener referandumdan 'hayır' çıkması durumunda "Hayır çıkarsa bir kere Türkiye Anayasal bir düzenlemeyle demokrasi sınırları dışına çıkmış olmaktan kurtulur" diye konuştu.

İnterajans'tan Selamün Yavuz'a konuşan Şener'in söyleşisinin bir bölümü şöyle:

Türk vatandaşları arasında henüz anayasa değişikliği paketine yönelik olarak bir değerlendirme gelişmemiş. Bu anayasa değişikliği neyi getiriyor, böyle bir değişiklik olduğu zaman Türkiye’de ne olacak, nasıl bir devlet yapısı ortaya çıkacak? Bunu öğrenelim, bilelim; buna göre oyumuzu belirleyelim diye bir tavır ortaya çıkmamış. Bunun yerine iktidar yanlısı mısın, yahut muhalefetten misin? Muhalefetsen buna ‘Hayır’ demek lazım, iktidardaysan buna ‘Evet’ demek gerekir gibi böyle partilere duyulan yakınlığa göre referandum karşısında tavır geliştirme duygusu ortaya çıkmış. Bu tamamen yanlış bir şeydir.

Bu neden yanlış?

Çünkü biz bir Cumhurbaşkanı seçmeyeceğiz. Yahut bir partiyi iktidara getirmeyeceğiz. Milletvekili seçimi de yapmıyoruz. Biz, Türkiye’deki devlet düzeninin değiştirmeye yönelik bir paket oyluyoruz. Bu pakette ne var? Ona bakacaksın, ona göre oy vereceksin. Onun için önümüzde az bir süre var. Umut ediyorum ki bu süre içerisinde sandık başına gidenler partilerine veya içinde bulundukları sosyal gruplara göre oy vermezler, bireysel olarak düşünürler. İnsan düşünen bir varlıktır. Düşünür, tefekkür eder. Bu iyiymiş derse ‘Evet’ der, bu kötüymüş derse ‘Hayır’ der, diye umut ediyorum. Hollanda’da şu anda sağlıksız bir ortam var, bunu da paketi değerlendirme açısından sağlıksız bir noktada buluyorum.

Referandum sonucunda ‘Hayır’ çıkarsa 17 Nisan’da Türkiye’de ne olur?

Hayır çıkarsa bir kere Türkiye Anayasal bir düzenlemeyle demokrasi sınırları dışına çıkmış olmaktan kurtulur. Çünkü bu anayasa değişikliği ile Türkiye’nin demokratik niteliği de ortadan kalkacaktır. Dolayısıyla Türkiye bu noktaya gelmekten kurtulmuş olur. Bu başlı başına bir olaydır zaten.

Sandıktan ‘Hayır’ çıkarsa bunun siyasi yansımaları ne olabilir?

İktidar cephesinde ve CHP’de bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. Ama bu referandum sonuçları Milliyetçi Hareket Partisinde önemli değişiklikler yapar diye düşünüyorum.

Peki Sayın Cumhurbaşkanı kendi anayasal sınırları içerisine çekilebilir mi?

Sanmıyorum.

Sandıktan ‘Evet’ çıktığı zaman ne olur Türkiye’de? 17 Nisan’da insanlar nasıl bir tabloyla karşılaşacaklar?

‘Evet’ çıktığı zaman bence korkunç bir kriz dalgası gelecek Türkiye’ye. Fabrikalara kapanacak, esnaf kepenk kapatacak, iş adamları iflas edecek. İşadamlarının intiharıyla ilgili haberler dinleyeceğiz. İşsizler iş bulma umudunu kaybedecek. Çalışanlar işsiz kalacak. Çiftçi, esnaf, köylü, işçi, işsiz, sanayici, tüccar, hepsi mahvolacak. Birinci şok dalga bu olur.

İkincisi, tek adam düzenleri dış müdahalelerin hep gerekçesini oluşturmuştur. Arap baharını bu yüzden yaşıyoruz. Bu rejimlerin dış müdahaleyi çağırma gerekçesi oluşturmasından dolayı izliyoruz. Ve tek adamla yönetilen ülkeler kan gölüne dönüşmüş vaziyettedir.

Türkiye’nin böylesine dış müdahale yapmak isteyenlere gerekçe oluşturacak bir rejime geçmesini, dışişleri açısından da yaşayacağımız şokların habercisi olarak görüyorum. Onun ötesinde bu faşizme dönüşebilecek özellikleri de sağlayan bir anayasa değişikliği. İnsanların temel hak ve özgürlükleri şu andakinden çok daha fazla kısıtlanmaya başlayacak. Özgürce, insanca yaşama koşullarını da ortadan kaldırabilecek bir süreç başlayacaktır.

SÖYLEŞİNİN TAMAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ