Mahkemenin HDP eski milletvekili Abdullah Zeydan hakkında verdiği tahliye kararını itiraz üzerine durdurmasına tepki gösteren HDP’li vekil Züleyha Gülüm, yargıyı “AKP’nin keyfi tutumuna göre karar vermek”le suçladı. HDP’li vekil Habip Eksik ise, yaşanan durum için “Hukukun ruhuna El-Fatiha” dedi.

4 Kasım 2016'dan beri Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari eski milletvekili Abdullah Zeydan hakkında avukatlarının yeni yargı paketi kapsamında yaptığı başvuru doğrultusunda dün tahliye kararı verildi. Avukatların 25 Ekim’de Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne “infazın durdurulması” ve “dosyanın temyize gönderilmesi” talebiyle yapılan başvurunun kabul edilmesiyle Zeydan hakkında tahliye kararı çıktı.

Fakat Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine mahkeme verdiği tahliye kararını durdurdu.

EKSİK: YARGI İKTİDARIN ARKA BAHÇESİ

Zeydan’ın tahliye edilmesinin engellenmesine tepki gösteren HDP milletvekilleri, yargıyı tamamen siyasetin talimatıyla hareket etmekle suçladı.

“Mahkemeler, iktidardan talimat alarak hareket ediyor” diyen HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, “İnsanın sabrının zorlandığı son noktalardayız. Bu kadar zalimane, vicdansız, hukuktan ve kanundan yoksun, iktidarın talimatları doğrultusunda hareket edilmesini anlamış değiliz” ifadelerini kullandı. 

Eksik, müdahale ile Zeydan’ın tahliyesinin durdurulmasına “Hukukun ruhuna El-Fatiha” diyerek tepkisini gösterdi. HDP’li vekil, “Bugüne kadar ‘İktidar, sürekli yargıyı kendi arka bahçesi gibi kullanmaya çalışıyor’ dememizin sebebi buydu. Bugün hukuk bu şekilde yürütülürse, o zaman insanlar nasıl kendilerini güvende hissedecekler?” diye sordu. 

'YARGI AKP’NİN KEYFİNE GÖRE KARAR VERİYOR'

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de, tahliye kararına yapılan itirazın hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Tahliye kararının kaldırılmasını demokrasiye yönelik “müdahale” olarak değerlendiren Gülüm, “Yargı, AKP’nin keyfi tutumuna göre karar veriyor. Ona göre tutukluyor ya da bırakıyor. Anladığımız kadarıyla paketle kendi yandaşlarını bırakacaklar” diye konuştu. 

Gülüm, “İstedikleri kadar tutuklasınlar, rehin almaya çalışsınlar. Bu mücadeleyi hem içerideki arkadaşlarımızla hem dışarıdaki arkadaşlarımızla beraber sürdüreceğiz. Bu ülkeye gerçek anlamda barış, özgürlük, demokrasi gelene kadar kararlığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Kararla ne içerideki arkadaşlarımızı yıldırabilirler ne de bizleri yıldırabilirler” dedi.