Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mursi’yi darbe ile deviren askeri yönetimin atadığı ve geçtiğimiz günlerde göreve gelen Mısır'ın geçici Cumhurbaşkanı Adil Mansur'a, Mısır Milli günü nedeniyle tebrik mesajı gönderdi.

Hürriyetin haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Basın bölümü mesajın dün gönderildiğini açıkladı. Mesajın, Dışişleri kanalıyla 1952 yılından itibaren Mısır'da milli bayram olarak kutlanan 23 Temmuz günü gönderildiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü de, Cumhurbaşkanı Gül'ün mesajının Mısır halkının bayramını kutlama amaçlı "mutad, her yıl gönderilen bir mesaj" olduğunu vurguladı. Gümrükçü, mesajın Mısır devletini temsilen geçici cumhurbaşkanı olan Adil Mansur'a hitaben gönderildiğini de söyledi.

Mısır'da geçen ay gerçekleşen askeri darbenin ardından, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi görevden alınmış ve bilinmeyen bir yere nakledilmişti. Mursi'nin yerine geçici Cumhurbaşkanı olarak Adil Mansur getirilmişti.

Ancak Türkiye, Mısır'daki yeni yönetimi tanımıyor ve seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'nin göreve iadesini talep ediyor.

"MESAJ İLGİLİ KURUMLARLA İSTİŞARE HALİNDE GÖNDERİLDİ"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Mısır'ın milli günü dolayısıyla Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'a gönderdiği mesaj konusunda Cumhurbaşkanlığı'nda açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Milli gün mesajının fiilen devlet başkanlığını deruhte etmesi nedeniyle geçici Cumhurbaşkanı Mansur'a gönderildiğini belirterek, "Söz konusu mesaj, Türkiye'de ilgili devlet kurumlarıyla istişare halinde hazırlanıp gönderilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Sever, Milli gün mesajının diplomatik ilişkisi bulunan devletler arasında asgari nezaketin gereği olarak gönderildiğini vurgulayarak, "Türkiye, tüm Mısır halkının milli gününü bu vesileyle kutlamıştır" dedi.