Gezi Direnişi’nde Hatay’da polisin attığı gaz bombasının başına çarpması sonucu yaşamını yitiren Abdullah Cömert davasının karar duruşması bugün Balıkesir’de görülüyor.

Gezi Direnişi’nde Hatay’da 2 Haziran 2013 tarihinde polisin attığı gaz bombasının başına çarpması sonucu yaşamını yitiren Abdullah Cömert davasının karar duruşması bugün Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkesmesi’nde görülüyor.

Cömert için adalet istemek üzere Balıkesir’e gelenler adliye önünde toplandı.

İMC TV'de yer alan habere göre, mahkeme başkanının talimatıyla duruşma salonunun olduğu kata Cömert ailesi ve avukatlar dışında kimse alınmadı.

Daha önce alınan tanık ifadelerinin okunacağı duruşmaya, “Olası kastla öldürme” suçundan 25 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan ve Mersin’de bulunan sanık polis Ahmet Kuş, Sesli Ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle katıldı.

Sanık polis, “Ara sokaklara dağılanlara emirle atış yaptık. 3 Haziran’ı hatırlamam imkansız. İnsanın kafasına 1-2 metreden gaz fişeği çarptığında ne olacağını, öldürüp öldürmeyeceğini ben bilemem” şeklinde savunma yaptı.

Davanın bugün sonuçlanmaması durumunda, duruşmaya yarın ve Cuma günü de devam edileceği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Abdullah Cömert, Hatay’ın Antakya ilçesinde Gezi Parkı direnişinde 3 Haziran 2014’te Armutlu Mahallesi ile Elektrik Mahallesi civarındaki eylemde Yıldız Sokak içindeyken başından vuruldu. Cömert, kaldırıldığı Antakya Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun 21 Ağustos 2013 tarihli raporuna göre, “ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi ile oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana geldiği, kafaya gaz fişeği çarpması sonucu yaralanmayla ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu” tespit edildi.

Savcılık saat 23:00-23:15 saatleri arasında bölgedeki akrep araçlarından hangisinden ateş edildiğini tespit etmek için kamera görüntülerini inceledi. Dosyadaki görüntülerden, Cömert’in vurulduğu fişeğin, 31 A 6297 plakalı beyaz renkli araçtan atıldığı, fişeği atanın da bu araçta görev yapan Hatay Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı çalışan polis Ahmet Kuş olduğu tespit edildi.

14 Nisan 2014’te kabul edilen iddianameye göre Kuş, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81/1 ve 21/2. maddeleri uyarınca “olası kasıtla insan öldürmekle” suçlanıyor. Hakkında 25 yıla varan hapis cezası isteniyor.

24 Temmuz’da dava Yargıyat 5. Daire Ceza Mahkemesi tarafından Hatay’dan Balıkesir’e gönderilmişti.

30 Ocak’ta Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmaya katılacak izleyicilerin sayısını kısıtlayan bir ara karar vermişti.