Şırnak’ın Cizre ilçesinde 24 Ocak günü Cizre Belediyesi'ne kayıtlı koruma aracının çarpması sonucu 26 Ocak'ta ölen 24 yaşındaki Abdulgaffar Dayan'ın annesi Meryem Dayan, yetkililere tepki göstererek zırhlı araçların sokaklardan çekilmesini istedi. "Çocuk bırakmadılar. Bu acıyı insanlara yaşatmaya hakları yok" diyen Dayan, araç şoförünün de cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Dün taziyeye giden Cizre Belediyesi kayyımı Mehmet Tunç'a da Dayan'ın ailesi “Cinayeti siz işlediniz” diyerek tepki gösterdi. Tunç tepkinin ardından taziye yerinden ayrıldı.

'ÖLÜM HABERİ GEÇ VERİLDİ'

Mezopotamya Ajansı'ndan Zeynep Durgut'un haberine göre aile bireyleri, Abdulgaffar Dayan'ın kaldırıldığı hastanede öldüğünü, ancak yetkililerin tepkileri dindirmek için ölüm haberini kendilerine geç verdiğini ifade etti. Meryem Dayan ise araç sürücüsünün cezalandırılmasını ve sokaklardaki zırhlı araçların da çekilmesini istedi. 

‘BABASI İŞ KAZASINDA ÖLDÜ'

Anne Dayan, oğlunun çok çalışkan bir öğrenci olduğunu ve doktor olmak istediğini ifade etti. Onu zor şart ve koşullarda büyüterek okuttuğunu kaydeden Dayan, “Babası 2017 yılında bir iş kazasında yaşamını yitirdi. Çok çalışkan bir öğrenci olduğu için öğretmenleri ısrarla dershaneye kaydetmemizi istediler. Ben onlara imkanımızın olmadığını söyledim. Ama öğretmenleri ısrarla gönderin biz yardımcı oluruz dediler. Öğretmenleri, 'Bu öğrenci Türkiye birincisi olabilecek bir öğrencidir' diyorlardı. Ben onun başarısını kimselere söyleyeme kıyamıyordum. Arkadaşlarına o ders veriyordu. Oğlum çok akıllı ve çalışkandı” dedi. 

'BUNA ÇÖZÜM BULSUNLAR, ÇOCUK BIRAKMADILAR’

Dayan, kazanın olduğu günü şöyle anlattı: “Olayın olduğu sabah 'Sınavım var' dedi. Sınava girmek için gitti. Gittikten 10 dakika sonra beni arayıp, ‘Abdulgaffar’a araç çarptı ve hastaneye kaldırıldı’ denildi. Olayın olduğu saatte karla karışık yağmur yağıyordu. Polis aracı uçacak mıydı ki o kadar hızla geliyordu? Bu sürücülerin artık araba kullanmaması gerekir. Artık 'Buna neden olanlar cezalandırılacaktır' denilmelidir. Buna çözüm bulsunlar. Çocuk bırakmadılar. Bu acıyı insanlara yaşatmaya hakları yok. Bu zırhlı araçları sokaklardan çekin. Zırhlı araç nereye çarpsa orası tuzla buz olur. Devlet bu sürücülerin üzerinde durmalıdır. Bu çocukların ölümüne neden olanlar tutuklanıp cezalandırılmalıdır.” 

CESEDİ DERİN DONDURUCUDA TUTULAN CEMİLE'NİN KUZENİ

Abdulgaffar Dayan'ın aynı zamanda Cizre’de 2015 yılında ilan edilen 9 günlük sokağa çıkma yasağında polisler tarafından öldürülen ve cansız bedeni bozulmasın diye günlerce derin dondurucuda tutulan 10 yaşındaki Cemile Çağırga’nın da kuzeni olduğu öğrenildi.