Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri alması sonrası F-35 programından çıkarılması ve bu uçaklara ödediği 1.4 milyar doların karşılığında F-16 alma niyetiyle ilgili tartışmaya ABD'nin eski dışişleri bakanı Mike Pompeo da katıldı.

Pompeo, F-16 satışının da tıpkı F-35'ler gibi, Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) ile çelişeceğini, dolayısıyla ABD'de 'yasadışı' olacağını söyledi.

Atina ziyareti sırasında Yunanistan Devlet televizyonu ERT'ye konuşan Pompeo, F-16 satışının da CAATSA yaptırımları çerçevesinde ABD'de yasalara aykırı olacağını belirterek, "ABD hükümeti Amerikan yasalarına uymalı" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın bunu yapacağına inandığını söyleyen Pompeo, "Temel talep şu; bir NATO müttefiki ve ortağı gelişmiş bir Rus hava savunma sistemini kurup operasyonel hale getiremez. Biz beklentilerimizde her zaman açık davrandık. Bu durumun, onların envanterlerinde F-35 bulundurmalarıyla uyumsuz olduğunu söyledik. ABD hükümeti hiçbir zaman, CAATSA yasasını ihlal eden herhangi bir uzlaşmayı düşünmemeli" ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi provokatif davranmakla da suçlayan Pompeo, NATO müttefikleri arasındaki sorunların güç kullanımıyla çözülmemesi gerektiğini belirterek, "Türkiye hükümetini her zaman görüşmelere katılmaya çağırdık" dedi.

Pompeo, NATO içinde sorunları çözmek için mekanizmaların bulunduğunu söyleyip, "Çözüm askeri güç, işgal veya şiddet tehdidiyle bulunmamalı. İyi NATO müttefiklerinin veya ülkelerin birbirleriyle konuşma yolu bu değildir" ifadelerini kullandı.

Pompeo, "Uluslararası meşruiyet ve kurallar vardır, umarım Türkiye hükümeti bunu anlıyordur" dedi.

Türkiye'nin S-400'ler nedeniyle F-35 programından çıkarılması sonrasında F-16 alma talebi, hafta sonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılan görüşmede gündeme gelmişti.

Gazetecilere açıklama yapan bir Amerikan hükümeti yetkilisi, Biden'ın bu konuda Erdoğan'a 'Kongre'de işlemesi gereken bir süreç olduğunu söylediğini' açıklamıştı. Erdoğan'ın ise Biden'ın bu konuya olumlu yaklaştığını belirtmişti.