Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasındaki Aleksey Navalni krizi büyüyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, muhalif lider Aleksey Navalni'nin serbest bırakılması çağrısında bulunmak için geçtiğimiz hafta Moskova'yı ziyaret etmesinin ardından bugün yaptığı konuşmada Moskova'ya yeni yaptırım çağrısında bulundu.

Rusya'nın 'liberal demokrasiyi varoluşsal bir tehdit olarak gördüğü' yorumunu yapan Borrell, "Rusya hükümeti endişe verici, otoriter bir yolda ilerliyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Borrell, 'Rusya'nın insan hakları konusunu gündeme geldiğinde AB'yle yapıcı bir ilişki kurma niyeti bulunmadığını' belirtip, "AB'nin bir sonraki politika adımları Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar içerebilir" diye konuştu.

Borrell, Rusya'nın 'demokratik bir hukuk üstünlüğüne hoşgörü göstermediği' yorumunda bulunarak, "Rusya'da mevcut ekonomik çıkarları, askeri ve siyasi kontrolü bir araya getiren iktidar yapısı, hukukun demokratik üstünlüğüne hiç yer bırakmıyor" dedi. AB yetkilisi, Rusya yönetimi için "Acımasızlar" ifadesini kullandı.

ZAHAROVA: NATO ADINA HAREKET EDEN ETKİ AJANLARI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Navalni'nin olduğu ve Rusya Adalet Bakanlığı tarafından 'yabancı ajan' listesine dahil edilen 'Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın temsilcilerini 'NATO adına hareket eden etki ajanları' olmakla suladı.

Rus Birinci Kanal'a demeç veren Zaharova, dün Polonya'nın AB Daimi Temsilciliği'nde Leonid Volkov (Navalnıy'ın 'bölge seçim merkezleri' ağının yöneticisi) ve Vladimir Aşurkov (Yolsuzlukla Mücadele Vakfı İcra Direktörü) ile AB ülkeleri, ABD ve İngiltere'nin temsilcileri arasında bir görüşme gerçekleştirildiğini söyledi.

"Burada küçük bir nüans var. Görüşmenin formatı, AB ülkeleri artı ABD artı İngiltere şeklinde. Yani bu artık AB değil, NATO demek oluyor. Volkov ve Aşurkov, NATO'lularla görüştü ve talimatlar aldı.

Onlara sonbaharı veya yazı beklememeleri gerektiğini, ülkedeki durumu karıştırmaya devam etmeleri gerektiğini, zira siyasi ve finansal desteğin kendilerine sağlandığını söylediklerini düşünüyorum" diyen Zaharova, bu kişilerin muhalefet değil, NATO'nun etki ajanları olduğunun altını çizdi.

Kaynak:  Sputnik