AB Komisyonu üyesi Füle, "Görüşmelerin engellenmesi AİHS'nin ihlali anlamına gelir" uyarısında bulundu.

 

Türkiye'de tartışma konusu olan Abdullah Öcalan'ın avukatları ve yakınlarıyla görüştürülmemesi Avrupa Birliği'nin de gündemine geldi. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, yazılı bir önergeye verdiği cevapta, Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesinin engellenmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali anlamına gelebileceği uyarısında bulundu.

 

Milliyet'ten Güven Özalp'in haberine göre; AP Yeşiller Grubu'nun üyeleri olan Fransız parlamenterler François Alfonsi ve Jose Bove, Öcalan'ın İmralı'da tecrit edildiğini, 230 gün boyunca avukatlarının ve yakınlarının kendisinden haber alamadığını vurgulayan bir soru önergesi hazırladılar. Önergede, "Öcalan'ın sağlık durumu, tutukluluk koşulları ve haklarına saygı gösterilip gösterilmediği konusunda güvenilir bilgiye sahip olunup olunmadığını" sordular.

 

'TARAFLAR ARALIKSIZ ÇALIŞMALI'

Önergeyi 10 Temmuz'da yanıtlayan Füle, PKK'nin AB'nin terörist örgütler listesinde yer aldığını ve terörle mücadele konusunda Türkiye'yle dayanışma içinde olduklarını hatırlattıktan sonra, "AB, Öcalan'ın tutukluluk koşulları bağlamında geçen 1 yıl içinde Türk yasal çerçevesi açısından olduğu kadar AİHS açısından da bir ihlal anlamına gelebilecek şekilde avukatlarıyla temasa geçmesine izin verilmediğini not eder" ifadelerini kullandı.

 

"Türkiye'nin tüm vatandaşlarına barış ve refah getirilmesi için tüm tarafların ara vermeksizin çalışması gerektiğinin" altını çizen Füle, Türkiye'nin güneydoğusunun barış, demokrasi, istikrarın yanı sıra sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Füle, bunun sadece somut önlemler konusunda sağlanacak bir konsensüs aracılığıyla bölgede yaşayan insanların haklarının artırılmasıyla sağlanabileceğini ifade etti.