Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi çözüm için gerçekleştirilen Libya Konferansı ardından AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kalıcı ve resmi bir ateşkesin sağlanması halinde Libya'ya asker gönderebileceklerini söyledi.

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi çözüm için dün Berlin'de toplanan 11 ülkenin gerçekleştirdiği Libya Konferansı tartışılmaya devam ederken, Avrupa Birliği (AB) de bölgeye asker göndermeyi tartışıyor.

Gazete Duvar'ın haberine göre, konferansta Libya'da kalıcı ateşkes için bir yol haritası çizilmişken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, herhangi bir barış anlaşmasının kalıcı hale getirilmesi için AB'nin gerçek destek vermesi gerektiğini belirtti. Borrell, kalıcı ve resmi bir ateşkesin sağlanması halinde de Libya'ya asker gönderebileceklerini ifade etti. AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının ateşkesi desteklemek için her seçeneği ele alacağını açıklayan Borrel, "Brüksel'in bölgedeki çıkarlarını savunmak için daha fazlasını yapması gerektiğini" söyledi.

‘BİRİNİN BUNU DENETLEYİP İDARE ETMESİ LAZIM’

Borrel, Brüksel'in askeri bir barış gücü göndermeyi düşünüp düşünmeyeceği sorusuna da "Bir ateşkesin başkaları tarafından denetlenmesi gerekir. 'Bu bir ateşkes' deyip durumu unutamazsınız. Birisinin bunu denetlemesi, idare etmesi gerekir" yanıtını verdi. Borrel, AB'nin Libya açıklarındaki deniz gücünün yeniden başlatılıp başlatılmayacağı sorusunu da, "Bunu canlandırmamız gerektiğini düşünüyorum, evet" diyerek yanıtladı.

Öte yandan, AB’den ayrılmaya hazırlanan İngiltere'nin Başbakanı Boris Johnson da konferansın ardından, ülkesinin Libya'da kurulacak bir barış gücüne asker gönderebileceğini söylemişti.