Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Ortadoğu ülkelerinden gelen göçmenlerin AB sınırlarına ulaştırılmasına katkı sağlayan Belaruslu yetkililer aleyhine yaptırımların devreye sokulması konusunda anlaştı. 

AB Konseyi’nden yapılan açıklamada, alınan bu kararla Birliğin bundan böyle, Belarus yönetiminin insanları siyasi amaçlar uğruna araçsallaştırmasına yönelik faaliyetlerine katkı sağlayan kişi ve kurumları doğrudan hedef alabileceği belirtildi. 

Doğu Avrupa ülkesi Belarus, AB tarafından planlı bir şekilde ülkeye göçmenleri getirip Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına yığmakla suçlanıyor. Brüksel, bu tavrın altında Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko’nun, sivil toplumun ve demokratik muhalefetin baskı altına alındığı gerekçesiyle AB tarafından uygulanan yaptırımlara karşı rövanş alma isteğini görüyor. 

Dışişleri bakanları toplantısında alınan kararla, öncelikli olarak Belarus devlet havayolu şirketi Belavia’ya karşı yaptırımların karara bağlanması bekleniyor. Somut bir uygulama olarak bu kapsamda, Belavia'nın herhangi bir AB ülkesi havayolu şirketinden uçak kiralayamaması ve böylece Belarus’a yoksul ve çatışmalar yaşanan ülkelerden yeni göçmenler getirmede zorlanması planlanıyor. 

Belavia son dönemde Danimarka merkezli Nordic Aviation Capital ve İrlanda merkezli AerCap şirketlerinden uçaklar kiralamıştı. Belavia'nın filosundaki uçakların yarısından fazlasını bu kiralık uçaklar oluşturmuşru.

Öte yandan Belavia havayolu şirketi, Belarus istikameti ile Dubai’den kalkan uçaklara Suriye, Irak, Afganistan ve Yemen vatandaşlarının alınmayacağını bildirdi. Şirket sözcülüğünden yapılan açıklamada, kararaın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetiminin isteği üzerine alındığı duyuruldu.  

YENİ YAPTIRIM SİNYALİ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Brüksel’deki toplantı öncesinde, sistematik bir biçimde göçmenleri Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göndermekle suçlanan Belarus'a karşı yeni AB yaptırımlarının yolda olduğunu ifade etti. Brüksel'de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan Maas, "Yaptırım sarmalının sonuna gelmemize daha çok var" dedi. Bakan Maas ayrıca, Belarus-Polonya sınırındaki durumun "ne yazık ki daha iyiye değil, tersine kötüye gittiğini" ifade etti.

AB'ye üye ülkelerin dışişleri bakanlarının bir araya geldiği toplantıda, göçmenlerin Polonya sınırına ulaşmasına yardımcı olan Belaruslu yetkililere yönelik yeni yaptırımlar da ele alınıyor. Heiko Maas, bunun yanı sıra Belarus'a yönelik yeni ekonomik yaptırımların da hala gündemde olduğunu dile getirdi.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE BİR UYARI DAHA

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, göçmenleri Belarus'a taşıyan havayolu şirketlerini de bir kez daha uyararak; bu şirketlerin "Belarus yönetimi tarafından organize edilen insan kaçakçılığına" katkı sağlamaya devam etmeleri durumunda, AB hava sahasında uçma ve AB havalimanlarına iniş/kalkış izinlerinin iptal edilebileceğini vurguladı. Maas bu konuda, AB'nin ricası üzerine Türk Hava Yolları'nın (THY) tutumunu değiştirmesini de örnek olarak gösterdi.