ABD’nin S-400 krizinde Türkiye’ye yeni bir öneri getirdiği ortaya çıktı.

Buna göre Washington, Rus yapımı S-400’lerin operasyonel hale getirilmemesi karşılığında serbest ticaret anlaşması yapılması önerisini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na iletti.

ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığı ile tanınan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ‘bizzat Trump’ın isteğiyle Çavuşoğlu’nu aradığını’ açıkladı.

Graham, salı günü Cumhuriyetçi senatörlerle Beyaz Saray’da yaptığı toplantıdan sonra Trump’ın kendisinden ‘Türkiye’yi aramasını istediğini’ söyledi.

“Ben de S-400’leri aktive etmezlerse yaptırım uygulanmaması gerektiğini düşünen taraftayım” diyen Graham sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’yi sistemi aktive etmemeye ikna etmeyi umuyorum çünkü böyle bir durum ilişkilere büyük zarar verir. Türkiye önerim şuydu; S-400’ler konusunda taviz verelim, serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlayalım.”

‘AKTİVE EDİLİRSE YAPTIRIM UYGULANIR’

Defence One sitesine konuşan Graham, “Sistemi aktive etmezsek serbest ticaret anlaşması yapılacak bir alan olduğuna inanıyorum” dedi.

ABD’li senatör, Rus yapımı hava savunma sistemlerini operasyonel hale getirmesi durumunda NATO müttefiki Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin ‘çok karanlık bir yola gireceği’ yorumu yaptı; yaptırım öngören kanunları kast ederek, “Sistem aktive edilirse başka seçenek kalmayacak. Yasa açık” ifadelerini kullandı.

Trump’ın Çavuşoğlu ile savunma veya dışişleri bakanlıkları yerine bir senatör üzerinden temas kurmayı tercih etmesi Washington’da dikkat çekti.

Kaynak: Duvar