ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’ın, Türkiye’nin iki ay içerisinde S-400 hava savunma sistemi alımından vazgeçmemesi durumunda F-35 programı kapsamındaki işbirliğinin tamamen durdurulacağı uyarısında bulunduğu belirtildi.

ABD basınında yer alan ve Pentagon kaynaklarına dayandırılan haberlere göre, Washington yönetimi Türkiye'ye Rusya ile imzaladığı S-400 anlaşmasını iptal etmesi için 31 Temmuz'a dek süre tanıdı.

Bloomberg, “Pentagon Şefi Vekili, NATO müttefikinin Rus hava savunma sisteminde vazgeçmemesi bağlamında, ABD’nin 31 Temmuz’da Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programındaki katılımına son vereceğini Türk mevkidaşına bildirdi” diye yazdı.

Bununla birlikte Shanahan’ın, Türkiye’nin S-400 tutumunu değiştirmesi için zamanı olduğu uyarısında bulunduğu aktarıldı. Shanahan’ın, Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yazdığı mektubunda, S-400 alımının, “Türkiye’yi Rusya’ya aşırı stratejik ve ekonomik bağımlılığa ittiğini ve çok güçlü Türk savunma sanayisinin potansiyelini bozacağını” yazdığı ifade edildi.

Washington'ın Ankara'ya iki seçenek sunduğu, bu seçenelerin S-400 anlaşmasını Haziran'ın ilk haftasının sonuna dek Rusya ile S-400 anlaşmasını iptal etmesi ya da yaptırımların ve F-35 programının iptal edilmesinin de dahil olduğu uygulamalarla karşı karşıya kalması olduğu belirtildi.