ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Türkiye'de Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeli konulmasıyla ilgili olarak, "İnsanların ifade özgürlüğü hakkının bu şekilde sınırlanmasına bir demokraside yeri yoktur" dedi.

Harf, günlük basın brifinginde bir soru üzerine, Twitter'e erişim engeli hakkında Türk yetkililere ciddi kaygılarını hem buradan hem de Ankara'da büyükelçilik kanalıyla ilettiklerini kaydetti.

Türkiye'de ve her yerde ifade özgürlüğünü desteklediklerini belirten Harf, "İfade özgürlüğü hakkının ihlaline yönelik her türlü eyleme karşıyız ve Türk hükümetine, Twitter'a vatandaşlarının erişimine yönelik engeli kaldırması ve tüm sosyal medya platformlarına özgür erişimin sağlanması noktasında doğrudan çağrı yapmaya devam edeceğiz" dedi.

"Türkiye'deki insanların hala kendilerini ifade edebilmesinin güzel birşey olduğunu ama bunun bu insanların engellenmesi gerektiği anlamına gelmediğini" ifade eden Harf, "Bunun (engellemenin), Türk hükümetinin yapması gereken bir eylem olduğunu düşünmüyoruz. Bunu onlara da doğrudan söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. İnsanların ifade özgürlüğü hakkının bu şekilde sınırlanmasına bir demokraside yer yoktur" diye konuştu.

Harf, ayrıca, "Hükümetin Twitter'ı engellemesinden bu yana Türkiye'den atılan Tweet sayısı, engellemenin öncesine göre daha fazla. Bu da, ifade özgürlüğünü sınırlamaya çalışanlar için, bunun işe yaramadığı ve yapılması gereken doğru şey olmadığı yönünde ilginç bir işaret" ifadesini kullandı. Harf, dünya genelindeki insanların Türk halkının söylemek istediklerini duymasının önemli olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili hem Twitter hem de Türk hükümetiyle temasta olduklarını belirten Harf, "Bunun kabul edilebilir olmadığını Türk hükümetine çok açıkça belirttik ve Türkiye'nin, vatandaşlarının bu tür sosyal medya platformlarına erişimini engellememesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.