ABD ordusu, IŞİD ile mücadele kapsamında eğitilip silahlandırılan Suriyeli muhaliflerin, silah ve ekipmanların bir kısmını El Kaide ile bağlantılı Nusra Cephesi'ne verdiğini itiraf etti.

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jeff Davis, "Yeni Suriyeli Güçler" adlı birliğe mensup askerlerin, 6 kamyonet ile cephanelerinden bir bölümünü Nusra birliklerine verdiğini söyledi.

ABD Merkez Komutanlığı CENTCOM sözcülerinden Yarbay Patrik Ryder da, bunun muhaliflere verilen teçhizatın yaklaşık yüzde 25'ine tekabül ettiğini açıkladı.

Muhaliflerin, silah ve ekipmanı Pazartesi ve Salı günleri, Nusra Cephesi'nin kontrolünde bulunan alandan güvenli geçiş karşılığı verdikleri bildirildi.

Oysa Pentagon daha önce "eğit-donat programı" kapsamında eğitilen muhaliflerin Nusra Cephesi'ne katıldığı ya da onlara silah aktardığı yönündeki haberleri yalanlamıştı.

500 MİLYON DOLARLIK PROGRAM      

ABD Kongresi, yaklaşık 5 bin muhalfiin IŞİD'le mücadele için eğitilmeleri için 500 milyon dolar tahsis edilmesine onay vermişti.

Ancak ABD önce "Yeni Suriyeli Güçler" birliklerine katılmaya uygun nitelikte savaşçı bulmakta zorlanmıştı.

Daha sonra birlik mensubu 54 askere Temmuz ayında Nusra Cephesi tarafından saldırı düzenlenmişti. Bu askerlerin akıbetleri hala bilinmiyor.

Geçen hafta Amerikan Kongresi'nin bir oturumuna katılan CENTCOM komutanı General Lloyd Austin, eğit-donat programına katılanlardan yalnızca "4 ya da 5 kişinin" Suriye'de IŞİD'e karşı savaştığını söylemişti. (BBC Türkçe)