ABD yönetimi, eski Sovyetler Birliği’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un ölümü dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı yazılı açıklamada, Gorbaçov'un ölümünden dolayı üzüntü duyduklarını belirterek, "Açıklık politikası dışındaki hiçbir kelime Gorbaçov'u daha iyi tanımlayamaz. Bu kelime, açıklığıyla insanlık tarihinin akışını değiştiren bir insana uygundur" ifadesini kullandı.

Duvar’ın haberine göre, Gorbaçov'un hem zaferlerini hem de yenilgilerini açıklıkla dile getiren bir lider olduğunu belirten Blinken, "Muhalif görüşlere bir alan açtı ve yıllarını sürgünde ya da hapishanede harcamış muhalifleri serbest bıraktı. Ayrıca ABD gibi düşman ülkeler de dahil diğer ülkelerle çalışmaya açıktı" ifadesini kullandı.

Blinken, Soğuk Savaş'ın bitirilmesi, Berlin Duvarı'nın yıkılması, ABD ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) arasında nükleer silahlara yönelik ilk anlaşmanın imzalanması gibi adımların Gorbaçov'un kararlılığı olmadan atılamayacağına işaret etti.

ABD Başkanı Joe Biden da Gorbaçov'un vefatına ilişkin bir açıklama yayımlamış ve kendisinden övgüyle bahsetmişti.