ABD, Türkiye'deki bazı hükümet yetkililerinin 15 Temmuz'daki 'darbe girişiminin' arkasında ABD'nin olduğu yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

BBC'nin haberine göre; Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu tür açıklama ve imaların Türkiye-ABD ilişkilerini zedeleyeceğini belirttiği aktarıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, dün gece katıdığı canlı yayınlanan bir programda 'darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğunu' söylemişti.

Soylu, "Darbenin arkasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) var. Oradan yayınlanan birkaç dergi, bir kaç aydır faaliyette bulunuyordu. Biz ABD'ye aylardır Fethullah Gülen konusunda bir mesaj veriyoruz. ABD bize Fethullah Gülen'i vermek zorundadır" demişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu darbe girişimiyle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Kerry'nin Türkiye'ye darbe girişiminin araştırılmasıyla ilgili desteğini yinelediği belirtti.

Kirby, bununla birlikte Kerry'nin girişimi ABD ile ilişkilendiren açıklama ve imalar konusunda rahatsızlığını söylediğini de aktardı:

"Kerry, ABD'nin, soruşturmayı yürütmesinde Türk yetkililere yardım etmek istediğini açık olarak dile getirdi. Ancak ABD'nin başarısız darbe girişimindeki imaların veya iddiaların tamamen yanlış olduğu ve ikili ilişkilere zarar vereceğini de söyledi."

Kirby, görüşmede Kerry'nin Türkiye'de demokratik olarak seçilmiş hükümete desteğini yinelediğini de belirtti.

Kirby ayrıca, Kerry'nin hükümeti itidalli davranmasını ve darbe girişimiyle ilgili soruşturmada hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye çağırdığını da söyledi.