Sağlık yetkilileri, bilinen tüm tedavilere karşı dirençli ölümcül bir mantar enfeksiyonunu vakalarının ABD'deki bakım evlerinde ve hastanelerde ilk defa yayılmaya başladığını söyledi.

Washington'daki bir bakımevinde ve Teksas eyaletine bağlı Dallas şehrindeki iki hastanede, ilk kez 2009'da Asya'da tanımlanan yeni bir mantar enfeksiyonu olan Candida auris salgınları bildirildi.

Vakalardan bazıları üç ana ilaç sınıfının hepsine karşı dayanıklıydı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) tıbbi yetkililerinden Dr. Meghan Lyman, "Direniş kümelenmelerini gerçekten ilk kez görmeye başladık" dedi. Bu, hastaların enfeksiyonu birbirlerinden kapabileceği anlamına geliyor.

Candida auris, ciddi tıbbi sorunları bulunan hastane ve bakımevi hastaları için tehlikeli addedilen zararlı bir mantar türü. Kan dolaşımına, kalbe veya beyne nüfuz ettiğinde çoğunlukla ölümcül oluyor. Ateş ve titreme gibi belirtiler antibiyotik tedavisinden sonra da devam ediyor.

CDC'nin "acil" tehdit diye sınıflandırdığı mantarın sağlık tesislerinde başlattığı salgınlar, hastayla temasla ya da kontamine olmuş yüzeylerle yayılıyor.

Sağlık yetkileri, yaygın kullanılan ilaçların enfeksiyonlar üzerinde az etkisinin bulunduğunu görmelerinden bu yana söz konusu süper mantarla ilgili uyarılarda bulunuyor.

Kaynak: Independent Türkçe