ABD’nin IŞİD’e karşı YPG’ye verdiği silahlara ilişkin yeni bir açıklama geldi. ABD Savunma Bakanı James Mattis, YPG’ye yeni silah vermeyeceklerini söyleyip, “Tam olarak Başkan’ın açıkladığı çizgide ilerleyeceğiz” dedi. Trump, YPG’ye silah yardımının kesileceğini söylemişti.

Kahire yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, IŞİD’e karşı saldırı operasyonlarının son aşamalarına gelinmesi sonrası ABD’nin politikasının Suriye Demokratik Güçleri’ni silahlandırmaktan çok mevzi kaybetmemeye odaklanacağını söyledi.

Mattis, “YPG silahlı durumda ve koalisyon saldırı operasyonlarına son verdikçe buna ihtiyacınızın olmadığı açık. Güvenliğe, yerel güçlerden oluşan ve IŞİD’in geri gelmemesini garanti edecek bir polis güçlerine ihtiyacınız var” dedi.

‘TAM OLARAK TRUMP’IN DEDİĞİ GİBİ’

ABD Savunma Bakanı, bu sözlerinin YPG’yi silahlandırmaya son verecekleri anlamına gelip gelmediği sorulunca da “Evet, tam olarak Başkan’ın açıkladığı çizgide ilerleyeceğiz” yanıtını verdi.

Mattis, YPG’ye verilen silahların geri alınıp alınmayacağı konusunda bir açıklama yapmadı.

ABD’li bakan, silah transferinin durdurulup durdurulmadığını da söylemedi. Reuters’a konuşan Amerikalı yetkililer ise YPG’den ağır silahların ve büyük askeri araçların geri alınmasının planlandığını ancak küçük silahların toplanmasının mümkün görünmediğini belirtti.

Mattis ayrıca, Suriye’de barış için diplomatik çabaların hızlanması karşısında sahadaki askerlerinin azaltılacağını da teyit etti. Hafta içinde 400 Amerikana askerinin silahlarıyla birlikte geri çekileceği açıklanmıştı.

Kaynak: Gazeteduvar