Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesinde ABD tarafıyla Patriot hava savunma füze sistemi satın alımı için pazarlık müzakerelerine başlandığı bildirildi.

Ancak gelen bilgilere göre, Türkiye Rusya’dan S-400 füze sistemi satın almasıyla ilgili kararını da koruyor.

ABD Savunma Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir heyet, Türkiye’ye 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot füze sistemi satışı konusundaki şartları ve ödeme planını görüşmek üzere bugün Ankara’da temaslar yürütüyor.

Yıldız Yazıcıoğlu’nun Amerika’nın Sesi’ndeki haberine göre Washington, özellikle ABD Kongresi’nin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze sistemi alımından vazgeçmezse Patriot satışı konusunda tepki gösterebileceği mesajını da Türk tarafına iletecek. Ancak kaynaklar, Türkiye’nin ise masada S-400’ler konusunda müzakere yapılmasına baştan kapıyı kapatmış tutumunu koruyacağını vurguluyor.

ABD heyetiyle eğer Patriot alımı söz konusu olursa Türkiye adına alıcı konumundaki kuruluş olan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın ev sahipliğinde görüşülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2014’te bizzat Savunma Sanayii’nin başına atadığı ve uçak mühendisliği alanında profesör İsmail Demir’in gözetiminde ABD tarafıyla müzakere yapıldığı belirtiliyor.

Türk heyetinde Milli Savunma Bakanlığı’yla Dışişleri Bakanlığı’ndan da temsilciler masada yer alıyor. Bu noktada Erdoğan’ın “S-400 işi bitti” sözleri itibariyle ABD heyetine açıkça masaya “Rusya’dan S-400 alımı meselesini taşıma” yaklaşımı sergileneceği belirtiliyor.

Türk heyetinin Patriot alımına ilişkin önemli talebiyse, “teknoloji transferi” meselesi olarak ön plana çıkıyor.

 ABD’nin, Patriot sistemiyle ilgili herhangi bir boyutta teknoloji bilgisi paylaşımını kabul edip etmeyeceğiyse merak konusu.

Türkiye, daha önce Eylül 2013’ten beri pazarlık yürüttüğü Çin’le 3 milyar 400 milyon dolarlık alım için ön anlaşma yaptığı uzun menzilli hava savunma füze sistemi ihalesini Kasım 2015’te iptal etmişti. Bunun ardından Rusya’dan S-400 alımını gündeme gelmişti.

Öte yandan ABD heyetinin Patriot satışı için ön teklifi getirdiği ve bunun 3,5 milyar dolarlık sisteme ilişkin ödemeyle teslimat takvimi gibi detayları içerdiği bilgisi verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 19 Aralık’ta Türkiye’ye Patriot satışına onay verdiği açıklanmıştı. Buna ilişkin ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, “Dışişleri Bakanlığı, tahmini 3,5 milyar dolar değerinde 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilmiş Patriot füzesi, 60 İleri Kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve ilgili ekipman satışını onaylamaya karar verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, bu satış konusunda bugün Kongre’yi bilgilendirdi” açıklamasını yapmıştı.