Taliban'ın Afganistan'daki ilerleyişi sürerken, 20 yıllık işgale en çok asker göndermiş olan ABD ve Almanya'dan ülkedeki vatandaşlarına 'derhal terk edin' uyarısı geldi.

Taliban'ın başkent Kabil'e 150 kilometre mesafedeki Gazne'yi ele geçirmesinin ardından ABD'nin Kabil Büyükelçiliği'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, Afganistan'daki Amerikan vatandaşlarının ülkeyi 'derhal terk etmesi' istendi.

Elçiliğin internet sitesinden yapılan çağrıda, Afganistan'daki Amerikan vatandaşlarına ticari uçuşları kullanarak ülkeyi derhal terk etme çağrısı yapıldı. Açıklamada, güvenlik durumu ve personel sayısındaki azalma nedeniyle 'elçiliğin Kabil içinde bile vatandaşlarına yardım etme beceresinin son derece sınırlı' olduğu belirtildi. ABD yönetimi, 27 Nisan tarihinde işlerini başka yerde yapmaları mümkün olan Kabil elçiliği çalışanlarına binaya gitmeme çağrısında bulunmuştu.

ALMANYA: TARİFELİ UÇAKLARLA DÖNME FIRSATINI KULLANIN

20 yıllık Afganistan işgaline ABD'den sonra en çok askeri göndermiş olan Almanya da, kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle vatandaşlarına benzer bir uyarıda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan uyarıda, Afganistan'daki Alman vatandaşlarının en kısa süre için tarifeli uçaklarla ülkelerine dönmesi istendi.

Açıklamada, "Sahadaki Alman vatandaşlarına mümkün olduğu kadar kısa süre içinde ülkeyi tarifeli uçaklarla terk etme fırsatını kullanması çağrısı yapılmaktadır" denildi. 

Almanya, Kunduz'daki savaşta 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük kaybını vermişti.

DANİMARKA, İŞGALDE YARDIM ALDIĞI BAZI AFGANLARA GEÇİCİ İZİN VERİYOR

İşgale katılan ülkelerden Danimarka ise Afganistan'daki büyükelçiliği ile bölgedeki askerleri için şu an çalışan ve geçmişte çalışmış olan kişileri ülkeye alacağını duyurdu. Buna göre Danimarka, son iki yıl içinde elçiliğinde ve askerleri için çalışmış olan Afganlar ile ailelerine geçici oturma izni verecek. 

Danimarka hükümetinden yapılan açıklamada, "Danimarka'nın Afganistan'daki angajmanıyla bağlantıları ve katkıları nedeniyle tehdit altında olan Afganlara yardım etmek konusunda ortak bir sorumluluğumuz var" denildi. Danimarka Savunma Bakanlığı'ndan geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, Kopenhag'ın Kabil'deki elçiliğinin 40 çalışanı ile dört tercümanın yardım istediği belirtilmişti.

Taliban'ın ABD ile NATO askerlerinin çekilmesine paralel olarak ilerleme hızı, uzmanları da şaşırtmış durumda. Taliban militanları cuma gününden bu yana 10 vilayet başkentini ele geçirdi. Son olarak, başkent Kabil'in 150 kilometre güneybatısındaki Gazne kenti de Taliban kontrolüne geçti.