ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, İstanbul Büyükada'da gözaltına alındıktan sonra Pazartesi günü tutuklanan 6 insan hakları savunucusunun 'derhal serbest bırakılması' çağrısı yaptı. 

Heather Nauert "Bireylerin rastgele yargılanmasına olanak sağlayan olağanüstü hal şartları da kaldırılmalı" dedi. 

Nauert konuşmasında, "Tutuklananlar arasında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve Birkaç yabancı da yer almaktadır. Yetersiz kanıtla veya şeffaflık olmadan yapılan bu tür adli tatbikatlar, Türkiye'de hukukun üstünlüğünü ve ülkenin bireysel haklara saygı yükümlülüklerini baltalamaktadır.

ABD Türk makamlarını bu suçlamaları düşürmeye, gözaltına alınanları serbest bırakmaya ve OHAL'in bireylerin rastgele yargılanmasına izin veren hükümlerini kaldırmaya çağırmaktadır" derken, ABD'nin konuyu izlemeye devam edeceğini belirtti. 

NELER YAŞANMIŞTI?

Büyükada'da 5 Temmuz'da bir seminere düzenlenen polis baskınında Yurttaşlık Derneği'nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acı, İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan, Yurttaşlık Derneği'nden Özlem Dalkıran ve eski Mazlumder'den aktivist Şeyhmus Özbekli'nin yanı sıra Alman Peter Steudtner ve İsveçli Ali Gharavi isimli iki yabancı eğitmen de gözaltına alınmıştı.

10 insan hakları savunucusu Yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmışlardı. Aktivistlerden Steudtner dahil altısı tutuklanmış, dördünün adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 8 Temmuz'da Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 zirvesinde yaptığı açıklamada, Büyükada'da gözaltına alınan aktivistlerle ilgili "Onlar adeta 15 Temmuz'un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdir. Gelen istihbarat üzerine gözaltına alınmıştır" ifadesini kullanmıştı.