ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde olası bir askeri operasyonunun etkilerini değerlendirdi. CENTCOM Komutanı operasyonun bölgede istikrarsızlığa yol açabileceği endişesini yineledi ve operasyonun Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’lilerin tutulduğu kamplardaki güvenliği riske atabileceğini vurguladı.

CENTCOM Komutanı General Michael Erik Kurilla, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Dubai Bölge Medya Merkezi tarafından telefonla düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuştu.

Yapay zeka ve insansız sistemler gibi yeni teknolojilerin askeri alanda kullanılmasına ilişkin çabaların konuşulduğu brifingde CENTCOM Komutanı bölgede sahada ABD’nin ortaklarına da ihtiyaç duyduğunu belirtirken IŞİD’le mücadeleye de değindi.

CENTCOM Komutanı, Suriye Demokratik Güçleri’yle birlikte IŞİD üzerindeki baskının devam ettirildiğini ve geçen hafta aralarında üst düzey bir liderin de bulunduğu IŞİD üyelerinin yakalandığını hatırlattı.
General Kurilla, gelecek hafta Irak ve Suriye’de IŞİD’in yenilgiye uğratılmasına ilişkin yıl içinde yapılan operasyonlarla ilgili kapsamlı bir rapor açıklayacaklarını da söyledi.

IŞİD KAMPLARINDAKİ ÇOCUKLARIN RADİKALLEŞMESİ RİSKİ

IŞİD’in kapasitesinin önemli ölçüde azaltılmış olmasına rağmen örgütün ideolojisinin devam ettiğini belirten CENTCOM Komutanı, Suriye’deki gözaltı kamplarında yaklaşık 10 bin IŞİD militanının; Irak’taki merkezlerde de 10 bin IŞİD militanının olduğunu kaydetti.

Suriye’deki bu kamplarda güvenliği Suriye Demokratik Güçleri’nin sağladığını söyleyen CENTCOM Komutanı, El Hol Kampı’nda bulunan 25 bin çocuğun IŞİD ideolojisinden etkilenerek radikalleşmesi riskine dikkat çekti.

CENTCOM Komutanı, kamptaki koşulların bu çocukları IŞİD’in ideolojisine karşı daha savunmasız hale getirdiğinin altını çizdi, kısa vadede amaçlardan birinin IŞİD’in bu kampta yaşayanlar üzerindeki etkisini azaltmak ve kampları daha güvenli hale getirmek olduğunu belirtti.

General Kurilla, “Bu IŞİD’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması için kritik. Örgütün yeniden canlanmasını engellemekte kararlıyız” dedi.

CENTCOM Komutanı, uzun vadede amacın kampta bulunanların ülkelerine geri gönderilmesi ve başarılı şekilde topluma kazandırılması çabaları olduğunu söyledi.

“GERİLİMİ DÜŞÜRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİMİZ HER ŞEY ÖNEMLİ”

CENTCOM Komutanı General Michael Kurilla’ya toplantıda IŞİD’le mücadele kapsamında, Türkiye’nin Suriye’de Suriye Demokratik Güçleri’nin ana omurgasını oluşturan YPG’ye karşı düzenlemesi olası bir operasyonun ABD’nin bölgedeki kabiliyetini nasıl etkileyeceği de soruldu.

CENTCOM Komutanı, IŞİD’in bir tehdit olmaya devam ettiğini yineleyerek Türkiye’nin olası bir operasyonun bölgedeki etkisine değindi. General Kurilla, “Bundan çok çok endişeliyim çünkü bölgede istikrarsızlığa yol açabilir ve SDG ortaklarımızın dikkatini bu gözaltı kamplarından başka yere kaydırabilir” diye konuştu.

Suriye’nin kuzeyinde 28 cezaevinin olduğunu belirten CENTCOM Komutanı, olası bir operasyonun bunları riske atabileceğini belirtti. Geçtiğimiz yıl bu cezaevlerinden birinden yaklaşık 4 bin IŞİD tutuklusunun kaçtığını hatırlatan CENTCOM Komutanı Türkiye’nin olası bir askeri operasyonunun El Hol Kampı’ndaki güvenliği de riske atabileceğini söyledi.

CENTCOM Komutanı General Michael Kurilla, “O nedenle gerilimi düşürmek ve Türkler’in böyle bir operasyonu yapmasını engellemek için yapabileceğimiz her şey önemli olacaktır” ifadesini kullandı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi