ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Türkiye'nin hava operasyonlarının çoğunun IŞİD'i hedef almadığını ifade etti. Carter, IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin daha fazlasını yapmasına ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD Senatosu’nda Amerikalı milletvekillerinin sorularına cevap veren Carter,  IŞİD’e karşı mücadelenin hız kazandığını ve bütün koalisyon ülkelerinin daha fazla çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

Türkiye için ise Carter, “Hepimiz daha fazla çaba göstermeliyiz. Türkiye’nin daha fazla çaba göstererek, sınırlarında sıkça oluşan delikleri kontrol etmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

IŞİD’e karşı verilen mücadele kapsamında Irak ordusuna büyük araçlara karşı kullanmak amacıyla AT-4 tipi omuzdan atılan füze eğitimi de dahil olmak üzere eğitimler verdiklerini belirten Carter, hala önlerinde uzun bir savaş olduğunu ve Irak ordusunun “belli bir ölçüde” dayanıklılık gösterdiğini söyledi.

KARA OPERASYONU YEREL GÜÇLERLE YAPILMALI’

Carter’ın açıklamaları üzerine konuşan Cumhuriyetçi Senatör John McCain ise, taktiksel olarak koalisyon güçlerinin bir gelişme gösterdiğini kabul etmekle birlikte, “Biz bu savaşı kazanmıyoruz. Zaman bizim tarafımızda değil” ifadelerini kullandı, daha aktif bir kara harekatı gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Carter ise Obama yönetiminin Amerikan askerlerinin karadan direkt operasyon yapmaması metodunu desteklediğini, yakın bir zamanda, bunun bir karşılık verebileceğini, fakat uzun vadeli politikada ABD için sıkıntılar yaratacağını söyledi. Carter, “Yerel güçler tarafından yapılması gerekir” dedi.

RAKKA’YI ELDE TUTABİLECEĞİMİZDEN EMİN DEĞİLİZ’

ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı generallerinden Paul Selva ise Suriyeli demokratik güçlerin ve Kürt müttefiklerin Rakka’ya baskı uygulamak istediklerini belirterek, “Güvenliğin sağlanması ve kontrolü konusunda yeterince güç gösterebilecekleri çok net değil” değerlendirmesinde bulundu.

UÇUŞA YASAK BÖLGE OLAMAZ’

Konuşmasında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Suriye’de uçuşa kapalı bölge konusuna da değinen Selva, bunun siyasal ve askeri sebeplerden dolayı olamayacağını belirterek, “Asıl sorulması gereken soru, şu an bunun için siyasal ortam uygun mudur?” ifadesini kullandı.