Suriyeli Kürtlerin federasyon ilanı hazırlığına ABD’den tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Suriye’nin kuzeyinde özerk veya yarı özerk bir bölgeyi tanımayacağız” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’nin Suriye’de özerk ya da yarı özerk bir Kürt bölgesini tanımayacağını, Suriye’nin bütünlüğünden yana olduklarını söyledi.

Toner, Suriye’nin bütünlüğünü koruyacak bir yönetimi desteklediklerini ifade ederek, şöyle devam etti: “Bu durum, Cenevre’de bulunan ilgili tarafların birlikte tartışması ve karar vermesi gereken bir durum. Daha geniş anlamda da Suriye halkı tarafından kabul edilmelidir.”

Toner, “Eğer Suriyeliler bir araya gelir ve federal bölgelere bölünmek isterse buna da karşı çıkar mısınız” şeklindeki soru üzerine ise “Bu, Suriyelilerin kendilerinin vereceği bir karardır” diye konuştu.

Öte yandan Suriye Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar el-Caferi de Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde federasyon ilan etmeye hazırlandığına ait bir soruya “BM’nin cevabı nettir, bütün Suriyeliler toprak bütünlüğünün önemini gayet iyi biliyor. Suriye’nin gelecekteki yapısına Suriyeliler karar verecek. Ben bu konuda açıklama yapmayacağım” dedi.