Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde bulunan Rusya yanlısı, ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma kararının ardından, Batı'dan ilk tepkiler gelmeye başladı.

ABD YAPTIRIMLARI HAZIRLIYOR

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Rusya'nın böyle bir adım atacağını öngörmüştük ve hızla yanıt vermeye hazırız" denildi. Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD vatandaşlarına Donetsk ve Lugansk'ta yeni yatırımları ve ticareti yasaklayan bir başkanlık kararnamesi imzalayacağını da açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Rusya'nın uluslararası yükümlülüklerini bugün açıkça ihlal etmesiyle ilgili ek önlemleri de duyuracağız" ifadelerini kullandı.

Psaki, bu önlemlerin 'Ukrayna'nın işgal edilmesi' halinde müttefik ve ortaklarıyla koordinasyon halinde hazırlamakta oldukları 'ağır ekonomik' önlemlerden farklı olduğunu ve bunlara ek olarak alınacağını söyledi.

NATO'DAN KINAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın kararını kınadıklarını açıkladı. Stoltenberg, Moskova'nın Ukrayna'nın doğusundaki ihtilafı ateşlemeye devam ettiği ve işgal için bir kez daha bir bahane sergilemeye çalıştığı yorumunu yaptı.

ZELENSKİY BIDEN'LA GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ise ABD Başkanı Joe Biden'la bir telefon görüşmesi yaptığı açıklandı. Zelenskiy ayrıca Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi'ni de toplamayı planlıyor.