Suriye’nin kuzeyinde Kürt siyasi taraflar arasındaki birlik görüşmeleri devam ederken ABD’nin, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile PYD’nin başını çektiği Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) için iktidar paylaşımı önerdiği öne sürüldü. Buna göre ABD, Rojava’da Siyasi Karar Mercii’nde ENKS ve PYNK’ye yüzde 40’ar, diğer taraflara da yüzde 20 temsiliyet verilmesi formülünü ortaya attı.

‘ENKS KABUL ETTİ’

Açıklama, ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Süleyman Oso’dan geldi. Rudaw TV’ye konuşan Oso, “ABD, Rojava’da Siyasi Karar Mercii’nde ENKS ve PYNK’nin yüzde 40’ar temsiliyete sahip olmasını önerdi” dedi. ENKS Başkanlık Konseyi’nin birlik görüşmelerine ilişkin Kamışlı’daki toplantısını değerlendiren Oso, “ABD’nin Siyasi Karar Mercii için taraflara önerdiği yüzde 40’lık temsiliyeti ENKS olarak kabul ettik” ifadelerini kullandı.

ENKS ile Suriye muhalefeti ilişkilerine değinen Oso, ‘Suriye muhalefeti ile aralarında imzalanmış belgeler olduğunu ve Kürtlerin haklarının çiğnenmesine izin vermeyeceklerini’ söyledi. ENKS’nin Suriye muhalefetinin müzakere heyetinde yer alan üyesi Hewas Egid’in üyelikten atılmasının doğru olmadığını ve bu kararın kendileriyle koordinasyon içinde alınması gerektiğini kaydeden Oso, Suriye muhalefetinden ayrılmak istemediklerini ancak muhalefet liderinin ENKS’yi gözardı ettiğini ifade etti.

Kaynak: Rudaw