Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bulunan Yahudi yerleşim birimlerinin uluslararası hukukla çatışmadığını söyledi. Pompeo, Obama döneminde alınan Yahudi yerleşim birimleriyle ilgili kararı değiştirdiklerini açıkladı.

Bakan Pompeo ayrıca Batı Şeria ile ilgili kararı İsrail ve Filistin tarafının müzakere ederek vereceğini söyledi. Pompeo İsrail'in bu bölgelerdeki kontrolsüz yerleşiminin barış görüşmelerini sekteye uğratabileceğini ancak bu eylemlerin yasa dışı olmadığını da sözlerine ekledi.

Kararın açıklanmasının hemen ardından İsrail Dişişleri Bakanlığı açıklama yaptı. İsrail, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek desteği için Trump yönetimine teşekkür etti.

İsrail'in Batı Şeria, Golan Tepeleri ve Doğu Kudüs'te yaptığı işgal ve yerleşimler Washington yönetimi tarafından 1978 yılından beri "uluslararası hukuka aykırı" olarak tanımlanıyordu.

Beyaz Saray'da konuyla ilgili ilk karar dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından göreve geldikten bir sene sonra yapılmıştı.

İsrail, 1967'de Suriye ile yaptığı Altı Gün Savaşları sonrası Golan Tepeleri'ni işgal etmiş, 1981 yılında da tek taraflı olarak bu toprakları ilhak ettiğini duyurmuştu.

1966 yılında Suriye hükümetince yapılan nüfus sayımına göre Golan'ın nüfusu, 153 bin kişi idi. Nüfusun çoğunluğunu Araplar, Türkmenler ve Çerkezler oluşturmaktaydı.

Kaynak: Euronews